Πάνε για “τιμολόγηση” τα προαπαιτούμενα του πολυνομοσχεδίου

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ του Αυγούστου.

Το υπουργείο Οικονομικών μέχρι και χθες το βράδυ συνέλεγε από τα συναρμόδια υπουργεία τις διατάξεις που θα περιληφθούν στο νομοθέτημα , ενώ πολλές από αυτές τις διατάξεις ήδη περνούν τον καθιερωμένο έλεγχο δαπανών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Στόχος είναι το σχέδιο νομού να αποτελέσει νόμο του κράτους το αργότερο έως τις 8 Αυγούστου.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα επιτρέψει μόνον την εκταμίευση της προαναφερθείσας δόσης, αλλά και την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ περίπου που αντιστοιχούν στις επιστροφές εσόδων από τα κέρδη που καταγράφουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Σε κάθε περίπτωση η ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εκκίνηση της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Γουίλιαμ Μάρεϊ στο πλαίσιο ενημερώσεως Τύπου στην Ουάσιγκτον αναφέρθηκε στην επιθυμία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η έκτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα εκκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθώ όσο πιο σύντομα γίνεται.

Η δήλωσις του εκπρόσωπου του ΔΝΤ σχετίζεται με το αίτημα που είχε θέση η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης έθεσε επανειλημμένα στους εκπρόσωπους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα.