Goldman Sachs: Τρίτο Πακέτο Διάσωσης; Ευχαριστώ, αλλά όχι

Στα πιθανά προβλήματα που μπορούν να αναδυθούν στο σκέλος της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους από ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές το Φεβρουάριο του 2015 εστιάζει ανάλυση της Goldman Sachs που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση με τίτλο «Τρίτο Πακέτο Διάσωσης; Ευχαριστώ, αλλά όχι, ευχαριστώ» αναφέρει πως η μεταβλητότητα που παρατηρείται στα ελληνικά ομόλογα από τα μέσα Ιουνίου αντανακλά την ευρύτερη αναταραχή που προκάλεσε στη ζώνη του ευρώ ο υψηλότερος κίνδυνος του χρηματοπιστωτικού τομέα της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να είναι συνεπής και να νομοθετεί για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, οι μακροοικονομικοί δείκτες εξακολουθούν να δείχνουν προς την κατεύθυνση της προσαρμογής και τα πρόσφατα στοιχεία για την ανάπτυξη συνεχίζουν σε γενικές γραμμές να δείχνουν ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Η Goldman Sachs ξεκαθαρίζει πως παρά την μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας τα σημερινά επίπεδα των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στην ευρωζώνη δεν υποστηρίζουν μια μεγάλη έξοδο της χώρας στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων. Ωστόσο, η τράπεζα ξεκαθαρίζει πως δεν είναι αναγκαία η άμεση πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές και επικαλείται δύο λόγους. Αφενός η Ελλάδα έχει μειώσει τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της με αποτέλεσμα από το 2016 έως το 2020, αυτές να είναι κάτω από τα 10 δισ. ευρώ ετησίως. Αφετέρου μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, υπάρχουν αχρησιμοποίητοι πόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ενδεχόμενο κενό χρηματοδότησης. Σε αυτούς περιλαμβάνει και τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια που είχαν προβλεφθεί για τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως ένα τρίτο πακέτο διάσωσης θα είναι πολιτικά δυσάρεστο τόσο μέσα όσο και έξω από την Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζει πως οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες εντός Ελλάδος δεν θα επέτρεπαν μια ενδεχόμενη επιτυχημένη ψηφοφορία εάν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης απαιτούσε συμπληρωματικά μέτρα.

Η επενδυτική τράπεζα εστιάζει στο ζήτημα του μεγάλου αποθέματος του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας πως ένα τόσο μεγάλο χρέος συνεπάγεται μακροπρόθεσμους κινδύνους ειδικά σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. Επικαλούμενη αναφορές στον Τύπο η Goldman Sachs σημειώνει πως οι συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους ως επί το πλείστον έχουν επικεντρωθεί γύρω από την παράταση της λήξης και την μείωση των επιτοκίων των δανείων του επίσημου τομέα. «Τέτοια μέτρα θα αντιμετωπίσουν σίγουρα πτυχές των κινδύνων βιωσιμότητας του χρέους. Αλλά για να ενεργοποιηθούν αυτές οι συζητήσεις απαιτείται συνεχής αποφασιστικότητα εκ μέρους της Ελλάδας ώστε να παράξει περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τις συνθήκες ανάπτυξης», σημειώνεται στην έκθεση.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως στο σημείο αυτό βρίσκονται οι βασικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα στο εγγύς μέλλον. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών έχει αυξήσει τους κινδύνους για πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο του 2015 στα πλαίσια της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, μια ψηφοφορία που όπως υπογραμμίζει απαιτεί μια εκτεταμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει. Η τράπεζα σημειώνει πως ενώ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν αναιρεί ή δεν τροποποιεί την σημερινή μακροοικονομική εικόνα, η συνέχεια της πολιτικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων θα κρίνουν το εάν θα παραταθούν οι ευρύτερες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.