Γιούνκερ για Ελλάδα: Σώσαμε εν πτήσει ένα φλεγόμενο αεροσκάφος

Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης, δήλωσε ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της νέας Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, παρουσιάζοντας τις θέσεις του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στις "κασσάνδρες" και στους κερδοσκόπους που είχαν στοιχηματίσει στη διάλυση της ευρωζώνης, μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

«Καταφέραμε να επιδιορθώσουμε εν πτήσει, ένα φλεγόμενο αεροσκάφος» είπε χαρακτηριστικά ο κ .Γιούνκερ, τονίζοντας, μ' αυτό τον τρόπο, την επιτυχή, κατά την εκτίμησή του, αντιμετώπιση της κρίσης.

'Ολοι, τόνισε, θεωρούσαν βέβαιη την αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ και την ευρωζώνη. Κάναμε ότι μπορούσαμε και «εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης» κατέληξε.

Έκκληση για τη δημιουργία ειδικού ταμείου Επενδύσεων που θα αγγίζει τα 300 δις. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων στην Ευρώπη απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ένωση. Στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Γιούνκερ έκανε λόγο για νέα αρχή στην Ευρώπη.

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του Ζ.Κ. Γιούνκερ απασχόλησε η αντιμετώπιση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προσανατολισμένη στους νέους μέσα σε ένα τριετές πλάνο.

«Υπάρχει ένα 29ο κράτος μέλος που δημιουργείται, το κράτος εκείνων που δεν έχουν απασχόληση...θα ήθελα αυτό το 29ο κράτος μέλος να ενσωματωθεί και πάλι στα υπόλοιπα και προτείνω ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων για να γίνει αυτό εφικτό» σχολίασε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

«Τα χρήματα θα πρέπει να εξασφαλισθούν από ήδη υπάρχοντα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα» επεσήμανε ο Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί αλλαγή στην πολιτική προσαρμογής που εφαρμόζουν τα κράτη με προβλήματα χρέους. «Πρέπει να επαναβιομηχανοποιήσουμε την Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά «με πακέτα στήριξης σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις».

Σε μία προασπάθεια να καθησυχάσει του ευρωσκεπτικιστές, που βγήκαν ενισχυμένοι στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ότι η Ε.Ε. δεν έρχεται να καταργήσει τα έθνη στην Ευρώπη.