Τρόικα : Καμία μείωση φόρου – καλύψτε τα δημοσιονομικά κενά

Επέκταση της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης και το 2015, ολοκλήρωση της «μικρής» ΔΕΗ, κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που προκύπτει από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια και  άμεση υλοποίηση περίπου 600 δράσεων του Μνημονίου ζήτησε η τρόικα στην απογευματινή της συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ που αντικατέστησε τον Πολ Τόμσεν ζήτησαν διευκρινίσεις για αναφορές κυβερνητικών στελεχών σε  μειώσεις φόρων και έθεσαν ζήτημα  παράτασης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και το 2015. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει είτε από τον ίδιο είτε από την Κυβέρνηση πρόθεση αλλαγών στο υφιστάμενο πλαίσιο.

Τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια με τον υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίζει πως υπάρχει μια εξεταζόμενη λύση που θα ανακοινωθεί στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα εμφανίσθηκε να επιθυμεί να προετοιμαστεί εγκαίρως η Ελλάδα ώστε να μην έχει πρόβλημα όταν ολοκληρωθεί το Μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χαρδούβελης μετέφερε στην τρόικα ότι στόχος της Κυβερνήσεως είναι να αποκτά διαρκώς όλο και περισσότερη αξιοπιστία και ότι υπάρχει βούληση να τρέξουν οι συμπεφωνημένες δράσεις.

Τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έδειξαν ενδιαφέρον και για την επιτυχημένη έκδοση του τριετούς ελληνικού ομολόγου ύψους 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5% η οποία έγινε υπό αντίξοες συνθήκες. «Θεώρησαν ότι η Ελλάδα πραγματικά πέτυχε με το γεγονός ότι δεν δείλιασε και βγήκε σε αυτή τη δύσκολη αγορά και τράβηξε χρήματα και μάλιστα με καλό επιτόκιο. Το βλέπουν θετικά ότι μας εμπιστεύονται οι επενδυτές», σημείωσε για το θέμα αυτό ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Αύριο Παρασκευή οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν στις 10 το πρωί συνάντηση  στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, στις 2 το μεσημέρι συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη και στις 4.30 συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια.