Στέλεχος Ευρ. Τράπεζας: Δεν είναι για εφησυχασμό η ανάκαμψη της Ελλάδας

H συγκρατημένη ανάκαμψη της οικονομίας δεν επιτρέπει εφησυχασμό τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα, υποστήριξε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Benoit Coeure.

O ίδιος, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε πορεία μέτριας ανάκαμψης, αλλά δεν δικαιολογείται ο εφησυχασμός. Προκειμένου η κρίση να αποτελέσει οριστικά παρελθόν, πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν κάποιες σημαντικές προκλήσεις. Η ζώνη του ευρώ έχει πλέον ξεπεράσει τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με υψηλό χρέος, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και απαράδεκτα υψηλή ανεργία.

Αυτοί οι λόγοι είναι αρκετοί - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «για να μας κρατήσουν σε επαγρύπνηση και συνεχή δράση».

Συμπλήρωσε δε ότι η διασφάλιση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος έχει καθοριστική σημασία, καθώς αυτό ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύουν, τις εταιρείες να κάνουν προσλήψεις, τα νοικοκυριά να καταναλώνουν.

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η νέα ανάπτυξη δεν θα δημιουργηθεί με νέο χρέος. «Υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές είναι απαραίτητες για την απαλλαγή από το χρέος. Επομένως, οι ισχύοντες κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται κατά τρόπο αξιόπιστο» είπε.