Το πρώτο κρας τεστ Χαρδούβελη με τρόικα

Τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ, η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο εξάμηνο, οι εξελίξεις που σχετίζονται με τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των καθυστερούμενων δανείων θα εξετασθούν σήμερα στις 4.30 το απόγευμα στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) θα έλθει με καθυστέρηση στην Αθήνα - εμπλέκεται στο ουκρανικό πρόγραμμα- και θα αντικατασταθεί στη σημερινή σύσκεψη από τον αναπληρωτή επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα κ. Ρίσι Γκογιάλ. Κανονικά στη συνάντηση αναμένεται να παραβρεθούν ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ και ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αντικατέστησε τον Ματίας Μορς.

Μπορεί επίσημα η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ξεκινήσει όταν υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα της τέταρτης αξιολόγησης, ωστόσο η τρόικα στην παρούσα φάση της αξιολόγησης που αναμένεται να διαρκέσει έως τις 18 Ιουλίου θα εξετάσει όλα τα ζητήματα που άπτονται του ελληνικού προγράμματος, από την εκκρεμούσα δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων έως και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Επιδίωξη του κ. Χαρδούβελη είναι η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ειδικά η διαπραγμάτευση για το χρέος να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε να μπορέσει η χώρα να επωφεληθεί το ταχύτερο δυνατόν από την ελάφρυνση του χρέους.

Τέλος, σήμερα στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή στελεχών του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδας με θέμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, τον Κώδικα Δεοντολογίας για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών και τις αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.