3,3 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να περάσουν από την Αθήνα

Κρίσιμο ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ διαδραματίζει ο τουρισμός που υποδέχεται η Αττική.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από τους 19 εκατομμύρια τουρίστες που αναμένονται εφέτος στην Ελλάδα και τους 2,2 εκατομμύρια τουρίστες που αναμένονται από την κρουαζιέρα τα 3,3 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να περάσουν από την Αθήνα.

Οι προσδοκώμενες εισπράξεις από τα 21,2 εκατομμύρια των τουριστών αναμένονται το 2014 κοντά στα 13 δισ. ευρώ, ήτοι το μέσο έσοδο ανά τουρίστα προσδιορίζεται στα 619 ευρώ. Αυτό αυτομάτως συνεπάγεται πως μόνον τα έσοδα από τους τουρίστες της Αθήνας θα ανέλθουν στα 2,04 δισ. ευρώ, ήτοι στο 1,1% του ΑΕΠ της χώρας.

Από αυτά τα έσοδα τουλάχιστον τα μισά, ήτοι 1 δισ. ευρώ αναμένεται πως θα εισρεύσει στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2014.

Σημειώνεται πως όσον αφορά στη συμμετοχή των περιφερειών στην δημιουργία της Ακαθάριστης Παρούσας Αξίας, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Αττική με 48,1% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 13,5% και η Κρήτη με 4,9%.

Το 2014 η Ακαθάριστη Παρούσας Αξία μόνον από τις δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης στα Ιόνια Νησιά αναμένεται να ξεπεράσει το 1, δισ. ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο αναμένεται στα 650 εκατ. ευρώ, στο Νότιο Αιγαίο στα 2,8 δισ. ευρώ και στην Κρήτη στα 3 δισ. ευρώ.