Σιωπηρή σύγκρουση για τα δημοσιονομικά στοιχεία

Μια σιωπηρή σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που επηρεάζει την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών(ESA 2010) στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή επιχειρεί στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών να επανεκτιμήσει το ΑΕΠ για τα έτη 1995‐2013 με βάση το ESA 2010, στο πλαίσιο της παράλληλης τακτικής αναθεώρησης του έτους βάσης του ΑΕΠ (από 2005 σε 2010).

Αν και έχει προγραμματισθεί το αναθεωρημένο ΑΕΠ να ανακοινωθεί στους χρήστες όπως και στο ευρύ κοινό από την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Οκτωβρίου 2014, ωστόσο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει κοινοποιήσει το σύνολο των δεδομένων στην Ελληνική Στατιστική Αρχή με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε η ΕΛΣΤΑΤ μέσω ανακοίνωσης στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι : «Η έγκαιρη ολοκλήρωση αυτής της παραγωγής μιας χρονοσειράς ΑΕΠ 1995‐2013 με ενιαία μεθοδολογία και χωρίς ασυνέχειες (breaks), όπως απαιτείται από το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό, προϋποθέτει απαραιτήτως, μεταξύ άλλων, την παροχή στην ΕΛΣΤΑΤ από το Υπουργείο Οικονομικών/Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συγκεκριμένων στοιχείων για τη Κεντρική Κυβέρνηση για τα έτη της περιόδου 1995‐2005».

Επισημαίνεται ότι το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών θα αντικαταστήσει το ισχύον ESA 95 προκειμένου να προσαρμοστούν οι εθνικοί λογαριασμοί. Οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με το ESA 95 θα αφορούν σε διάφορες μεθοδολογικές αλλαγές, όπως π.χ. την αντιμετώπιση των αγορών στρατιωτικού εξοπλισμού, οπλικών συστημάτων και των φορέων τους .

Το Σεπτέμβριο 2014 οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να κοινοποιήσουν στοιχεία στη Eurostat με βάση τον νέο Κανονισμό ESA 2010.