Προαπαιτούμενα και οι άλλοι δύο πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση

Η λήψη των δόσεων του Ιουνίου και του Ιουλίου από την Ευρωζώνη ύψους 2 δισ. ευρώ και ο χρόνος επιστροφής των 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη που καταγράφουν κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα είναι ο μικρότερος από τους «πονοκεφάλους» του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη.

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην καταγραφή του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2014, καθώς η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την μισθολογική αποκατάσταση των ένστολων, αλλά και η εφαρμογή της απόφασης του Μισθοδικείου για την επαναφορά του μισθολογίου των δικαστών στο ύψος του Ιουλίου 2012, δημιουργούν ταμειακό κενό τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός δέχεται πιέσεις και από τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία αναμένεται να ανέλθουν εφέτος στα 2 δισ. ευρώ, ενώ παραμένει ακόμη άγνωστη η εισπρακτική επιτυχία του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από τον οποίο η Κυβέρνηση προσδοκά μόνον για το 2014 έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Τα θέματα αυτά εξετάσθηκαν μεταξύ άλλων την προηγούμενη εβδομάδα σε τηλεδιάσκεψη στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα κατά την οποία διατυπώθηκαν αρκετές παρατηρήσεις κυρίως εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα γενικής αβεβαιότητας ο νέος υπουργός Οικονομικών καλείται να ολοκληρώσει τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα για την δόση του 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του μηνός και να τα παρουσιάσει στο επόμενο Εurogroup στις 7 Ιουλίου. Ακόμη, καλείται να κλείσει μέσα στον Αύγουστο τα υπόλοιπα έξι μέτρα «ορόσημα», ώστε να εξασφαλίσει την δεύτερη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Τα πλέον δύσκολα θέματα στην πρώτη λίστα των προαπαιτούμενων είναι η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων και η επικαιροποίηση της λίστας με τους φόρους υπέρ τρίτων. Ωστόσο, τα προαπαιτούμενα του Αυγούστου είναι ακόμη πιο δύσκολα καθώς περιλαμβάνουν την ψήφιση του νόμου για την μικρή ΔΕΗ, την υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση όλων των Επικουρικών Ταμείων υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από την 1η Ιανουαρίου 2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν στο ΕΤΕΑ, αλλά και την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2015 των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.