Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές για 5 δισ. ευρώ

Σε νέο δανεισμό θα προχωρήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο 2014 η Ελλάδα μέσω της έκδοσης επταετούς ομολόγου με σκοπό την άντληση ποσού έως 5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τον προηγούμενο Απρίλιο το Ελληνικό Δημόσιο εξήλθε στις αγορές και δανείστηκε επιτυχώς 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,95%. Η έκδοση αυτή είχε πολλές θετικές επιπτώσεις , καθώς οδήγησε στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των εταιρικών ομολόγων.

Στόχος της νέας έκδοσης των επταετών ομολόγων είναι αφενός η άντληση κεφαλαίων που θα καλύψουν πιθανά μελλοντικά χρηματοδοτικά κενά αφετέρου η δημιουργία ενός αποθεματικού ασφαλείας το οποίο θα χρησιμοποιηθώ μετά τον Φεβρουάριο 2016 όταν και η Ελλάς θα έχει λάβει το σύνολο των κεφαλαίων του προγράμματος στηρίξεως. Η δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξέλθει στις αγορές με ευνοϊκούς όρους, καθώς οι επενδυτές θα ξέρουν πως η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα αποπληρωμής των υποχρεώσεων της.

Η έκδοση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πιθανότερο μετά την φθινοπωρινή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα ωστόσο δεν αποκλείεται να γένη και ενωρίτερα εφόσον κριθεί ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές. Τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ενημερωθεί για τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης και δεν έχουν εκφράσει αντιρρήσεις. Συνδέουν ωστόσο την νέα έξοδο στις αγορές με την νέα έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας πως θα ήταν καλύτερο να προηγηθεί η κατάρτιση της έκθεσης.

Ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει ήδη κινήσει τις σχετικές προπαρασκευαστικές διαδικασίες και σύμφωνα με πληροφορίες έχει έλθει σε επαφή με επενδυτές και διαχειριστές του εξωτερικού. Τελευταία φορά που το Ελληνικό Δημόσιο είχε εκδώσει επταετές ομόλογο ήταν τον Μάρτιο του 2010 οπότε είχε δανειστεί 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 5,9%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η αντίστοιχη έκδοση σήμερα θα είχε επιτόκιο ακόμη και χαμηλότερο του 5%.

Εξάλλου, οι προαναφερόμενοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί θα απασχολήσουν και την επικείμενη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου. Σε αυτή την αποστολή θα μετέχει ο νέος εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλλο (αντικαθιστά τον Ματίας Μόρς), ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ.