Με πρωτοβουλία Λαγκάρντ η μυστική συνάντηση των Παρισίων

Με πρωτοβουλία της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να έγινε η «μυστική συνάντηση των Παρισίων» στην οποία μετείχαν η επικεφαλής του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος κ. Στ. Παπασταύρου και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος κ. Πόουλ Τόμσεν.

Στη συνάντηση εξετάσθηκε η πορεία του ελληνικού προγράμματος, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα , αλλά κυρίως  η διαπραγμάτευση του φθινοπώρου για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους θέμα για το οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται πως αναλαμβάνει ο κ. Παπασταύρου.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών που κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις σχετικές πληροφορίες δεν τις επιβεβαίωσαν , αρνήθηκαν δε να παρουσιάσουν την εκδοχή του υπουργείου για τα τεκταινόμενα.

Σημειώνεται πως χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επιβεβαιώνοντας πως οι κ.κ. Λαγκάρντ και Στουρνάρας συναντήθηκαν στο Παρίσι είπε πως εξέτασαν την περαιτέρω εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, το «δρόμο μπροστά» όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Αν και ερωτήθηκε για το εάν η συζήτηση αφορούσε στο ελληνικό χρέος το στέλεχος του Ταμείου δεν θέλησε να σχολιάσει.

Η επίσημη γραμμή του ΔΝΤ είναι πως το δημόσιο χρέος προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και για την επόμενη δεκαετία, παρά το στοχευμένο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Στη βάση αυτή θεωρεί ευπρόσδεκτες τις διασφαλίσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδος ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, αν χρειαστεί, για τη μείωση του χρέους πολύ πιο κάτω από το 110% του ΑΕΠ, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα.