Στηρίζουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό τα επιμελητήρια

Την υποστήριξή τους στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού και την αποφασιστικότητά τους να υποβοηθήσουν τη διαδικασία με όποιον τρόπο μπορούν επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στη Λευκωσία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Φειδίας Πηλείδης, του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΤΚΕΕ), Φικρί Τορός, και της Ένωσης των Επιμελητηρίων Τουρκίας (ΤΟΒΒ), Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου.

“Τα Επιμελητήρια είναι πεπεισμένα ότι μία συνολική λύση του Κυπριακού θα επιφέρει σημαντικά οφέλη όχι μόνο στην οικονομία της Κύπρου, ενισχύοντας την ευημερία όλων των Κυπρίων, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή και κυρίως τον γεωγραφικό χώρο που περικλείει την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, εντός μίας διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα υπάρχει σεβασμός των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών και όπου θα διασφαλίζεται ένα κοινό και ευοίωνο μέλλον”, τονίζεται στην κοινή δήλωση, που συνεχίζει: “Τα Επιμελητήρια εκφράζουν την ισχυρή πεποίθησή τους ότι μία βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού θα ενισχύσει τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και θα δημιουργήσει τεράστιες προοπτικές για συνεργασία και οικονομικές συναλλαγές μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, με επικέντρωση όχι μόνο στις δικές τους εσωτερικές αγορές, αλλά και στις τεράστιες Ευρωπαϊκές και Μεσανατολικές αγορές και αλλού”.

Όπως επισημαίνουν εξάλλου τα τέσσερα επιμελητήρια, η σημερινή κατάσταση είναι “πραγματικά απαράδεκτη” και η διατήρησή της θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για όλους.

“Γι' αυτό τα Επιμελητήρια επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να συνεισφέρουν στη διαδικασία και είναι έτοιμα να στηρίξουν τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας. Μπορούν να συνεισφέρουν ιδιαίτερα στη δημιουργία θετικού κλίματος, στις προσπάθειες για εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και στη διάνοιξη του δρόμου για οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία. Έχουμε ενώπιόν μας μία μεγάλη ευκαιρία για σωστή διευθέτηση του Κυπριακού και τα Επιμελητήρια θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία» προστίθεται”, καταλήγει η δήλωση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...