Αlpha Bank: Συνεννόηση των κομμάτων για να συνεχιστεί η ανάκαμψη

Την εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές  δεν προέκυψε δυναμική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και κατ΄ επέκταση, στην ασκούμενη οικονομική πολιτική διατυπώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Alpha, τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η πιθανότητα να σχηματιστεί στην Ελλάδα «κυβέρνηση ανατροπής» του προγράμματος σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Σημειώνει δε ότι ο κίνδυνος ανατροπής της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα είχε ήδη αποτιμηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι πρότινος και αυτό είχε συμβάλλει στην εντυπωσιακή επανάκαμψη του Ελληνικού Δημοσίου, των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στις αγορές.

Όπως τονίζεται στην ανάλυση η εκτίμηση ότι ο κίνδυνος ανατροπής ήταν και είναι αμελητέος, αποδεικνύεται επίσης και από την κατακόρυφη βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) στη χώρα που καταρτίζεται από το ΙΟΒΕ και δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης αυτός ανήλθε τον Μάιο 2014 στο 99,1, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγ 2008, έναντι 95,4 τον Απρ 2014 και 91,4 τον Δεκ 2014. Επίσης, εντυπωσιακή ήταν η βελτίωση και του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο -52,5 τον Μάιο.2014, από -59,7 τον Μάρτ 2014 και από το πολύ χαμηλό -76,6 τον Αυγ 2014. Οι εξελίξεις αυτές συμβαδίζουν με την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1% το 2014, μετά την μικρή πτώση του κατά -1,1% στο 1ο 3μηνο 2014.

Οι αναλυτές της τράπεζας υπογραμμίζουν πως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση για την Ευρωβουλή επιβεβαίωσε την διαμορφούμενη τάση προς την ανάδειξη συμμαχικών κυβερνήσεων συνεργασίας κομμάτων στο μέλλον. Τονίζουν μάλιστα πως οι συνεργασίες αυτές, εκ της φύσεως τους, απαιτούν συναίνεση στην βάση προγραμματικών συμφωνιών και αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών, όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες στην Ευρώπη.

«Ως εκ τούτου, και ανεξαρτήτως πολιτικών επιδιώξεων, τα μεγάλα κόμματα θα πρέπει να διαφυλάξουν ένα ελάχιστο όριο συνεννόησης. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να μην εκτροχιασθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που στηρίζεται στην μακροχρόνια αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και ως εκ τούτου είναι μάλλον εύθραυστη», σημειώνεται στην έκθεση της Alpha..

Η τράπεζα επισημαίνει πως η οικονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, και στην εξασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας, καθώς αυτό είναι πλέον, μονόδρομος για την επιβίωση της χώρας μας και την ευημερία των πολιτών της. «Η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική απομάκρυνση εναλλακτικών ακραίων επιλογών όπως η έξοδος από το ευρώ, έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι προοπτικές για ανάκαμψη καθώς θα σταθεροποιείται η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών», σημειώνει η Alpha Bank.

Τέλος, τονίζεται πως η είσοδος επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για την αναπτυξιακή απογείωση της οικονομίας, και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενθαρρυνθεί.