Gazprom: Κανονικά η παροχή φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους

Η Gazprom διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους πελάτες της ότι θα συνεχίσει την προμήθεια φυσικού αερίου, μετά την διατύπωση της απειλής της ότι θα διακόψει τις παραδόσεις της προς την Ουκρανία, χώρα διέλευσης του προς την Eυρώπη φυσικού αερίου, εάν δεν αποπληρώσει το χρέος της.

Οποιαδήποτε έλλειψη παρουσιασθεί θα οφείλεται στην Ουκρανία, δήλωσε ο διευθυντής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην ρωσική τηεόραση. Σε προηγούμενες ρωσο-ουκρανικές διενέξεις, η Μόσχα είχε αποδώσει τις ελλείψεις που είχαν παρουσιασθεί στην Ευρώπη σε παρακράτηση φυσικού αερίου από το Κίεβο, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. 

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσεις ότι δεν θα τροφοδοτεί την Ουκρανία με φυσικό άεριο από τον Ιούνιο, αν το Κίεβο δεν καταβάλει 1,66 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι την 2α Ιουνίου, προκαλώντας ανησυχία ότι θα επηρεασθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη που γίνονται μέσω του ουκρανικού εδάφους.

"Απλώς η Gazprom θα στείλει στην Ουκρανία ακριβώς όσο φυσικό αέριο θα έχει αγοράσει, και στα ρωσικά σύνορα με την Ουκρανία θα στείλουμε όσο φυσικό αέριο θα πρέπει να παραλάβει η Ευρώπη και θα πρέπει να μεταφέρει η Ουκρανία", δήλωσε ο Αλεξέι Μίλερ στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

"Οποιαδήποτε τυχόν παράνομη παρακράτηση θα ανήκει στην ευθύνη των ουκρανών εταίρων μας. Αλλά η Gazprom από την πλευρά της θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι ευρωπαίοι πελάτες δεν θα έχουν προβλήματα", δήλωσε ο Μίλερ στην εκπομπή Vesti.

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι οι εξαγωγές προς την Ευρώπη παραμένουν σταθερές, όσο ήσαν και κατά την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο- και ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση- μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο.

Η Ουκρανία, η οποία οφείλει στη Ρωσία 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για παρελθούσες παραδόσεις φυσικού αερίου, επιθυμεί την μεταβολή των όρων του συμβολαίου του 2009 που προβλέπει την προμήθεια συγκεκριμένης ποσότητας ρωσικού φυσικού αερίου, είτε το έχει ανάγκη είτε όχι, και πλέον, προς 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Χθες, ο υπυοργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει μείωση της τιμής, εάν το Κίεβο πληρώσει τα 2,24 δισεκατομμύρια δολάρια που όφειλε μέχρι την 1η Απριλίου, σε μία ένδειξη ότι οι δύο πλευρές κατευθύνονται προς κάποιο συμβιβασμό.