Βυθίζουν τα ομόλογα πολιτικό ρίσκο και φορολογικές παλινωδίες

Στα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Μαρτίου βρίσκονται πλέον τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων με το πολιτικό ρίσκο και τις φορολογικές παλινωδίες να οδηγούν τους επενδυτές σε πωλήσεις.

Μάλιστα, χθες δεν επήλθε καμία αποκλιμάκωση τιμών παρά την ανάκληση της εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφερόταν στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές και παρά τις διαρροές στελεχών του υπουργείου Οικονομικών ότι θα καταργηθεί και η σχετική νομοθετική διάταξη που εισήχθη τον Φεβρουάριο του 2012 από τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται πλέον στο 6,96%, όταν πριν 10 μόλις μέρες ήταν στο 6,07%.Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου είναι στο 5,30%, του 15ετούς ομολόγου στο 7,08%, του 20ετούς τίτλου στο 7,22% και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου στο 7,07%.

Σύμφωνα με αναλυτές η άνοδος των επιτοκίων και η εκτίναξη του spread του 10ετούς ομολόγου (έως και τις 564 μονάδες βάσεως) οφείλεται στις ανησυχίες των επενδυτών για φορολόγηση των κερδών τους από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και στο προεκλογικό κλίμα. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν πως οι ξένοι επενδυτές διαβλέπουν αδυναμία να σχηματιστεί κάποιο κυβερνητικό σχήμα την επόμενη των βουλευτικών εκλογών που θα συνεχίσει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και πριν τις Ευρωεκλογές οι τιμές των ομολόγων αναμένεται να παρουσιάσουν αυξημένη μεταβλητότητα.