Περιορισμένες οι καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου

Σημαντικά περιορισμένες παρά την κρίση είναι οι καταπτώσεις εγγυήσεων που έχει παράσχει το Δημόσιο.

Από την αρχή του 2012 οι καταπτώσεις εγγυήσεων κινούνται στα 560 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα από τα προϋπολογισθέντα.

Για το σύνολο του 2012 είχε αρχικά προβλεφθεί δαπάνη ύψους 1,16 δισ. ευρώ για την κάλυψη δανείων που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο και τα οποία δεν θα εξυπηρετηθούν, όταν πέρυσι οι αντίστοιχες καταπτώσεις δανείων ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ. Τελικά οι καταπτώσεις εγγυήσεων αναμένεται να κινηθούν στα 798 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, φέτος  οι εγγυήσεις θα κυμανθούν στο 0,5% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το 2011 (0,9% του ΑΕΠ), το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο θα είναι ίσο με το 9,5% του ΑΕΠ (9,7% το 2011) και οι καταπτώσεις θα παρουσιάσουν σημαντική μείωση σε σχέση με πέρυσι, αγγίζοντας το 0,43% του ΑΕΠ (0,70% το 2011).

Σημειώνεται πως με βάση το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχειρίσεως και ευθύνης και σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, το όριο εγγυήσεων για το 2012 όπως και για το 2013 θα είναι μηδενικό. Εξαιρούνται του μηδενικού αυτού ορίου οι εγγυήσεις που παρέχονται για την στήριξη των τραπεζών, οι εγγυήσεις που σχετίζονται με δάνεια που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι εγγυήσεις που παρέχονται για δανεισμό φορέων εντός της κυβέρνησης.