Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να πιει το φάρμακο της λιτότητας

Να πιει το φάρμακο της λιτότητας κάλεσε την Ελλάδα ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι πρέπει να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που έχει υπογράψει.

Ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Reuters εν όψει της συνεδρίασης των G20 στο Μεξικό τόνισε πως η χώρα βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα.

Για την Ισπανία οι δηλώσεις του ήταν σε διαφορετικό κλίμα και επεσήμανε ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Ο υπουργός μετρίασε επίσης τις προσδοκίες ότι το νέο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, μπορεί σύντομα να έχει τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιεί απ’ ευθείας τις τράπεζες, επαναλαμβάνοντας ότι ο σχεδιαζόμενος νέος εποπτικός φορέας θα πρέπει πρώτα να γίνει πλήρως λειτουργικός.

Παράλληλα τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη με την Ευρώπη για την διασφάλιση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας. Σημείωσε όπως οι κορυφαίες οικονομίες πρέπει να επιδιώξουν δομικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να χτίσουν μια διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Ο κ. Σόιμπλε δεν θέλει η συνεδρίαση της G20 να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην κρίση της ευρωζώνης σε βάρος άλλων επειγόντων ζητημάτων, όπως είναι ο δημοσιονομικός γκρεμός που αντιμετωπίζουν ΗΠΑ και Ιαπωνία λόγω των προβλημάτων χρέους τους.