Σύμβουλος Μέρκελ: Αναπόφευκτο το νέο κούρεμα

Ως αναπόφευκτο περιγράφει το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους σύμβουλος της Α. Μέρκελ.

Ο επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Κουρτ Λάουκ και σύμβουλος της Καγκελαρίου Άγ. Μέρκελ σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt  επισημαίνει ότι αν και θα ήταν οδυνηρή μια διαγραφή μεγάλου τμήματος της οικονομικής βοήθειας, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να είναι η λύση απλώς να αυξάνουμε, να επεκτείνουμε ή να συγκαλύπτουμε περαιτέρω τους κινδύνους εγγύησης.

“Η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει ότι η πολιτική της λιτότητας και της διάσωσης, από μόνη της, δεν είναι παραγωγική. Οδήγησε μόνο στην απομάκρυνση πολλών πολιτών από την Ευρώπη. Κάποιοι δεν θέλουν λιτότητα μέχρι θανάτου, άλλοι δεν θέλουν να πληρώνουν για τζαμπατζήδες. Η αναμενόμενη τον Νοέμβριο έκθεση της τρόικας απειλείται να καταντήσει φάρσα”, τονίζει ο κ. Λάουκ.

Bloomberg: Μόνη λύση το κούρεμα στον επίσημο τομέα

Στο ίδιο κλίμα το αμερικανικό Βloomberg, που υποστηρίζει επίσης ως μοναδική επιλογή το κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας.

“Καμία επαναγορά του ελληνικού χρέους δεν θα ανατρέψει την ελεύθερη πολιτική και οικονομική πτώση της χώρας αναφέρει άρθρο του Bloomberg, αναφέροντας πως η επαναγορά θα αφορούσε στην πράξη μικρό μόνο μέρος του χρέους.
Μόνη βιώσιμη λύση που προκρίνεται φαίνεται να είναι η αναδιάρθωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος φορέας -πρόταση που συναντά ωστόσο σθεναρή αντίσταση στη Γερμανία.