Νέες μειώσεις στη χρηματοδότηση των Δήμων

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη θα έχει σήμερα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Οι Δήμαρχοι εμφανίζονται να έχουν ενστάσεις για τον Προϋπολογισμό του 2013 καθώς προβλέπονται νέες μειώσεις στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ και μάλιστα επί των θεσμοθετημένων πόρων που δικαιούνται οι Δήμοι.

Συγκεκριμένα οι αποδιδόμενοι πόροι προς τους ΟΤΑ από τα 3,72 δισ. ευρώ το 2011, αναμένονται στα 2,62 δισ. εφέτος και στα 2,66 δισ. ευρώ το 2013.

Ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει εξοικονομήσεις ύψους 175 εκατ. ευρώ από την επαναξιολόγηση δαπανών των ΟΤΑ, μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 10 εκατ. ευρώ, μείωση του ΣΑΤΑ κατά 40 εκατ. ευρώ και μείωση της μισθολογικής δαπάνης στους ΟΤΑ κατά 55 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή προβλέπεται πως στους ΟΤΑ α΄ βαθμού (πλην των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων) δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις τακτικού προσωπικού για όλα τα έτη της περιόδου 2013-2016, ενώ θα θεσμοθετηθεί και μηχανισμός παρακολούθησης των προϋπολογισμών των Δήμων για τη δημιουργία συνθηκών δημοσιονομικής σταθερότητας, ο οποίος αναμένεται έως το 2016 να οδηγήσει σε εξοικονομήσεις 475 εκατ. ευρώ έως το 2016.