Ξεκλειδώνει το κούρεμα ο χρησμός Eurostat για το πλεόνασμα

Η Eurostat θα ανακοινώσει σε λίγη ώρα από τώρα το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2013 με βάση τα στοιχεία που της έστειλε στις 14 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ (στις 12:30 θα παρουσιάσει τα σχετικά στοιχεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ήταν 23,1 δισ. ευρώ ή 12,7% του ΑΕΠ το 2013. Το πρωτογενές έλλειμμα, που προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι τόκοι, διαμορφώθηκε στα 15,8 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ.

Αυτοί οι υπολογισμοί βασίζονται στο σύστημα που χρησιμοποιεί η Eurostat, το ESA 95. Στη συνέχεια, κανονικά αφαιρείται το ποσόν που δόθηκε για τη στήριξη των τραπεζών το 2013, 19,2 δισ. ευρώ, οπότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3,4 δισ. ευρώ, κατά το σύστημα ESA 95.

Η ανακοίνωση της Eurostat θα δώσει το σήμα να αρχίσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει το θέμα της ρύθμισης του χρέους αύριο κιόλας στο Euro Working Group, όπου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου αναμένεται να επισημάνει ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η συζήτηση για το θέμα του δημόσιου χρέους στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Πάντως, οι προεκλογικοί περιορισμοί δεν αναμένεται να επιτρέψουν κάτι περισσότερο από μια γενική δήλωση στο συγκεκριμένο Eurogroup, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί το καλοκαίρι.

H Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης θα προετοιμάσει την ατζέντα για την Ευρωομάδα (Eurogroup) της 5ης Μαΐου, κατά την οποία, αναμένεται να υπάρξει πολιτική παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για το θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, στη βάση της απόφασης της Ευρωομάδας της 27ης Νοεμβρίου 2012, με δεδομένο, ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...