Απώλειες δισεκατομμυρίων από το κούρεμα των επενδύσεων

Απώλειες δισεκατομμυρίων από το συγχρηματοδοτούμενο και το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προδιαγράφουν τα στοιχεία για την αναμενόμενη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην περίοδο 2013 -2016.

Σύμφωνα με το νέο Προϋπολογισμό  οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθουν εφέτος στα 6,85 δισ. ευρώ όταν ο αναθεωρημένος στόχος του 2012 αναφερόταν σε πληρωμές 7,3 δισ. ευρώ.

Η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα συνεχισθεί. Οι δαπάνες υπολογίζεται πως θα ανέλθουν στα 6,85 δισ. ευρώ και το 2014 αναμένονται πληρωμές 6,7 δισ. ευρώ.

Πρέπει να τονισθεί πως στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012 από τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχουν εκταμιευθεί μόλις 2,78 δισ. ευρώ, από τα 6,85 δισ. ευρώ του νέου στόχου (ο προηγούμενος ήταν 7,3 δισ. ευρώ), δηλαδή υπολείπονται  4,07 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση φρενάρει τις εκταμιεύσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να κρατά εντός στόχων την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Είναι ενδεικτικό πως εάν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εκταμιεύονταν κανονικά στο 9μηνο το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα ήταν 12,72 δισ. ευρώ, αλλά 14,83 δισ. ευρώ !

Καθώς λοιπόν η Κυβέρνηση με την συγκατάθεση της τρόικας κρατούν καθηλωμένο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θυσιάζοντας το μόνο άμεσο αναπτυξιακό εργαλείο προς χάριν της καταγραφής πρωτογενών πλεονασμάτων την ίδια στιγμή η χώρα χάνει  δισεκατομμύρια από τους κοινοτικούς πόρους.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής οι  πόροι που απαιτούνται κατά την περίοδο 2013-2016 για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Κυβέρνησης στους τομείς των υποδομών, της επιχειρηματικότητας, του ανθρώπινου κεφαλαίου και της αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα για την ικανοποίηση των στόχων για το ΕΣΠΑ, ανέρχονται συνολικά σε 26,95 δισ. ευρώ και κατανέμονται στα δύο σκέλη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ως ακολούθως:

-Για το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πόροι 6 δισ. ευρώ σταθερά κατ' έτος, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων του Μνημονίου για το ΕΣΠΑ, καθώς και η έναρξη χρηματοδότησης των έργων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020.

-Για το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πόροι ύψους 850 εκατ. ευρώ για το 2013 και 700 εκατ. ευρώ για κάθε έτος της περιόδου 2014 - 2016, ώστε να καλυφθούν λοιπές -μη συγχρηματοδοτούμενες από κοινοτικούς πόρους-επενδυτικές δαπάνες των υπουργείων και των περιφερειών, να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των υφιστάμενων επενδυτικών νόμων, καθώς και να καλυφθούν ανάγκες αποκατάστασης ζημιών σε έργα υποδομής και ενισχύσεις σε πληγέντες από σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές.

Η πρακτική όμως να κλείνουν οι τρύπες του Προϋπολογισμού με την περικοπή των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η εμπειρία των τελευταίων ετών που θέλει οι πληρωμές να αποκλίνουν κατά 1,5 δισ. ευρώ καθ' έτος από τον στόχο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι αποκλίσεις στις πληρωμές του Προγράμματος μπορούν να ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, κάτι που θα έχει πολλαπλάσια επίπτωση στην απορρόφηση των Κοινοτικών πόρων.

Θανάσης Κουκάκης