Der Spiegel: Η… θαυματουργή (;) θεραπεία της Ελλάδας

Ως “αμφίβολη θαυματουργή θεραπεία” για την Ελλάδα παρουσιάζει τη σχεδιαζόμενη έξοδο στις αγορές το περιοδικό Spiegel σε άρθρο του που αναλύει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο συντάκτης του άρθρου, Στέφαν Κάιζερ, θυμάται μία παλαιότερη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ, όταν η φημολογία για κατάρρευση της Ελλάδας και έξοδο από την Ευρωζώνη ανέβαζε τα spreads στα ύψη: “Οι κερδοσκόποι είναι εχθροί μας”, είχε πει τότε η Γερμανίδα καγκελάριος. “Περίπου τέσσερα χρόνια και δύο πακέτα διάσωσης μετά, οι κερδοσκόποι είναι η μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας”, σχολιάζει με νόημα ο Κάιζερ.

Ωστόσο, σχολιάζει το δημοσίευμα, οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος της Ελλάδας και η ευφορία για την ανάκαμψη της Ελλάδας δε δικαιολογείται από τα στοιχεία: Το ΑΕΠ της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 50 και πλέον εκατομμύρια ευρώ την τελευταία πενταετία (από τα 233,2 δισ. ευρώ το 2008 στα 181,7 δισ. ευρώ το 2013), το χρέος της χώρας έχει εκτοξευθεί στο 177% του ΑΕΠ, έναντι 120% όταν η Ελλάδα εντάχθηκε σε πρόγραμμα διάσωσης (και αυτό παρά την αναδιάρθρωση του χρέους το Φεβρουάριο του 2012, όπως σημειώνεται), ενώ και το δημοσιονομικό έλλειμμα ελάχιστα έχει μειωθεί από το 2009 (-15,7%) ως το 2013 (-13,1%).

Μάλιστα, εκφράζονται και αμφιβολίες για το κατά πόσον όλα έχουν γίνει “νόμιμα” και τυπικά στην “υπόθεση του ελληνικού θαύματος”, σχολιάζοντας τη διαφορά που παρατηρείται μεταξύ των στοιχείων που έχει δημοσιεύσει η Eurostat και εκείνων της τρόικας για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

“Όλα αυτά δε σημαίνουν ότι οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τίποτα. Αντιθέτως: Η χώρα έχει αναπτύξει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα εξοικονόμησης υπό την πίεση από τους διεθνείς δανειστές”, υπογραμμίζει ο Κάιζερ, και προσθέτει: “Το αν αυτό και μόνο είναι αρκετό για να μειωθεί το γιγαντιαίο χρέος, είναι αμφισβητήσιμο”.

Όμως, αν οι αριθμοί είναι τόσο δυσοίωνοι, γιατί οι επενδυτές θέλουν να στραφούν προς τα ελληνικά ομόλογα; Τρελάθηκαν; Όχι, απαντά ο Κάιζερ. “Σε αντίθεση με τα γερμανικά ομόλογα, τα ελληνικά έχουν πολύ καλά επιτόκια, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν και ένα είδος γερμανικής κρατικής εγγύησης. Κι αυτό γιατί η καγκελάριος Μέρκελ υποσχέθηκε, μετά το κούρεμα του 2012, ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν πρόκειται να ξαναπληρώσουν για την Ελλάδα”, εξηγεί.