185 βουλευτές ζητούν υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια

Την άμεση κατάργηση της διάταξης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία έχει αρθεί η υποχρεωτικότητα της εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, ζητά η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, αλλά και βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι "αποτελεί ηθική δέσμευση για τον υπουργό Ανάπτυξης να καταθέσει άμεσα σε νομοσχέδιο την προτεινόμενη τροπολογία", ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι της επιμελητηριακής κοινότητας από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων της συμπολίτευσης στις αυτοδιοικητικές και ευρωβουλευτικές εκλογές.

Με ομόφωνη απόφαση, που λήφθηκε κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕ,που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο, 4 και 5 Απριλίου, στο Ηράκλειο της Κρήτης, εξουσιοδοτήθηκε η Διοίκηση της ΚΕΕ να προωθήσει στην κυβέρνηση τροπολογία που υπογράφεται από 185 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ και με την οποία αποκαθίσταται η υποχρεωτικότητα της εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕ αναφέρθηκε διεξοδικά στην αναγκαιότητα της ύπαρξης ισχυρών Επιμελητηρίων, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος "με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής, τα Επιμελητήρια θα στερηθούν το μοναδικό έσοδό τους, δεδομένου ότι δεν επιχορηγούνται ούτε με ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε παύση της λειτουργίας τους. Ωστόσο, οι υπηρεσίες που προσφέρουν στα μέλη τους σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καταργηθούν. Κατά συνέπεια κάποιος φορέας θα πρέπει να αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Αν αύριο τα Επιμελητήρια υποχρεώνονταν να διακόψουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της έλλειψης εθελοντικών συμμετοχών, θα ξανάνοιγαν μεθαύριο ως κρατικοί φορείς. Στην περίπτωση αυτή, το ελληνικό Δημόσιο θα αναγκαστεί να αυξήσει τον Προϋπολογισμό του για την παροχή των υπηρεσιών αυτών. Και αυτό θα συμβεί τη στιγμή που η μεγάλη προσπάθεια στρέφεται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, σε αυτή της μείωσης των δημοσιονομικών δαπανών".

Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε εκτενώς στις υπηρεσίες που προσφέρουν τα Επιμελητήρια στις επιχειρήσεις-μέλη τους και ιδιαίτερα την αξία του ρόλου τους σε περιφερειακό επίπεδο, όπου τα Επιμελητήρια αποτελούν το μοναδικό σημείο προώθησης και δικτύωσης της τοπικής οικονομίας και κατά συνέπεια ο επιχειρούμενος αφανισμός τους θα οδηγήσει στη ματαίωση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος, "η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής, συνεπώς και της οικονομικής συνδρομής, έχει ήδη απασχολήσει την Ε.Ε. καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι αντίστοιχες αποφάσεις στηρίζουν τη διατήρηση της υποχρεωτικότητας. Σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις η υποχρεωτική συνδρομή δεν αποτελεί φόρο υπέρ τρίτων, ούτε εμπόδιο στην ελευθερία για την ίδρυση επιχειρήσεων στη χώρα και είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι σχετικές αποφάσεις, η οικονομική συνδρομή συνιστά ανταποδοτική εισφορά για το ρόλο που διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια στην οικονομική ζωή της χώρας, στις σχέσεις μεταξύ των οικονομικών παραγόντων και της κυβέρνησης, καθώς και για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στα μέλη τους".

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ, τέλος, τόνισε ότι "αποτελεί ηθική δέσμευση για τον υπουργό Ανάπτυξης να καταθέσει άμεσα σε νομοσχέδιο την προτεινόμενη τροπολογία, καθώς αυτή φέρει τις υπογραφές βουλευτών όλων των κομμάτων και σε αριθμό μεγαλύτερο των τριών πέμπτων του ελληνικού κοινοβουλίου. Μια τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία", ανέφερε ο κ. Μίχαλος, "δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν υπουργό, αφού είναι ικανή ακόμη και να επιτύχει τροποποίηση του συντάγματος ή και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, πόσο περισσότερο, δε, να άρει μια νομοθετική ρύθμιση και άδικη και αντιαναπτυξιακή, όπως αυτή που επί της ουσίας προδιαγράφει τον αφανισμό του επιμελητηριακού θεσμού".

Στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕ απέστειλε χαιρετισμό ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι "η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Επιμελητηρίων στα ευρωπαϊκά πρότυπα, στα πρότυπα των ισχυρών εταίρων μας, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος με έχει ενημερώσει διεξοδικά για τις αναγκαίες καθιερωμένες και εξαιρετικά χρήσιμες ανταποδοτικές υπηρεσίες που προσφέρουν στις επιχειρήσεις – μέλη τους τα Επιμελητήρια. Αυτές τις υπηρεσίες θέλουμε να αναβαθμίσουμε στηρίζοντας παράλληλα τα επιμελητήρια. Στο πλαίσιο αυτό, τις αμέσως επόμενες ημέρες μπορεί να ξεκινήσει ένας διάλογος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομικής βιωσιμότητας των Επιμελητηρίων. Η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών των Επιμελητηρίων μπορεί να είναι μια βάση για αυτή τη συζήτηση, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση προγραμμάτων των Διαρθρωτικών Ταμείων. Το όλο δε εγχείρημα θα πρέπει να συνδεθεί στη συνέχεια με τον εκσυγχρονισμό αφενός του ΓΕΜΗ και αφετέρου του επιμελητηριακού θεσμού, βάσει των ίδιων των προτάσεων των Επιμελητηρίων".

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Χατζηδάκη, ωστόσο, προκάλεσε τις αντιδράσεις του σώματος της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, η οποία με ομόφωνη απόφασή της απαίτησε την προώθηση της προαναφερόμενης τροπολογίας, ενώ σε περίπτωση μη αποδοχής της θέσης της ΚΕΕ, αποφασίστηκε η διενέργεια έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 23 Απριλίου, προκειμένου να αποφασιστούν οι τρόποι αντίδρασης, μεταξύ των οποίων προτάθηκε η αποχώρηση των εκπροσώπων της επιμελητηριακής κοινότητας από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων της συμπολίτευσης στις αυτοδιοικητικές και ευρωβουλευτικές εκλογές.