Από Τετάρτη η έξοδος στις αγορές για το κενό και του 2015

Προσπάθειες προκειμένου οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος να καλυφθούν επαρκώς σε βάθος 18μηνου καταβάλει η Κυβέρνηση εντάσσοντας στο συγκεκριμένο προγραμματισμό και την έξοδο στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για δανεισμό με 5ετή ομόλογα.

Υψηλόβαθμος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση του news.gr για τον ακριβή χρόνο έκδοσης του ομολόγου απάντησε πως «προέχει η έκδοση των εντόκων γραμματίων της Τρίτης» τοποθετώντας έτσι ουσιαστικά την έκδοση για μετά τα μέσα της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες το Δημόσιο προσδοκά να αντλήσει περίπου 2 - 2,7 δισ. ευρω με επιτόκιο 5,2% -5,5%. Η έκδοση αυτή και ενδεχομένως μια νέα έκδοση τριετούς ομολόγου εντός του 2015 έχουν  ειδική αξία για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Το χρηματοδοτικό κενό του 2014, δηλαδή τα κενά στη βραχυχρόνια ταμειακή ρευστότητα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 5,3 δισ. ευρώ περίπου, καλύπτονται μέσω της αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου (1,7 δισ.ευρώ), την σύναψη συμφωνιών repos και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων ((3 δισ.ευρώ),) την επιστροφή ομολόγων που κατέχει το ΕΤΕΑΝ (800 εκατ. ευρώ) και τη διενέργεια εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Πόουλ Τόμσεν το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το 2015 υπολογίζεται σε 13 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή θα διατυπώνεται και στην έκθεση προόδου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, όπου θα υπογραμμίζεται η υστέρηση στις επιδόσεις του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αυτό το κενό των 13 δισ. ευρώ αναμένεται να καλυφτεί μερικώς με μέρος των χρημάτων που θα αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο με την έξοδο στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για νέο δανεισμό μεσοπρόθεσμης διάρκειας.

Ένα άλλο μέρος θα καλυφτεί από τις αυξημένες εισροές του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και από τα αυξημένα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται , εφόσον διασφαλισθούν ευνοϊκοί όροι, το εναπομείναν ποσό να καλυφτεί από την Ευρωζώνη. Είτε μέσω τρίτου δανείου, είτε και μέσω της ελαφρύνσεως του χρέους, παρέμβαση που θα μείωνε τις δαπάνες για την αποπληρωμή τόκων.