Στουρνάρας: Δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, και βλέπουμε…

“Δοκιμαστική” θα είναι η πρώτη απόπειρα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, όπως δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

“Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, μετά από όλα τα καλά νέα που είχαμε, να βγούμε στις αγορές”, υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας. “Η διάθεση έχει αλλάξει δραματικά τελευταία. Απλώς δείτε τι έγινε στο Eurogroup: Όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ”, προσθέτει.

Ο υπουργός δε διευκρινίζει για τι ποσό θα πρόκειται, αρκούμενος να αναφέρει πως η αρχική έκδοση θα είναι “μικρή”. “Θα είναι μια δοκιμαστική διαδικασία. Αυτό που χρειαζόμαστε πάνω απ' όλα είναι να μειωθούν τα επιτόκια, και μετά, είναι καιρός να δούμε πώς αντιδρούν οι αγορές, γιατί κάποια στιγμή στο μέλλον θα πρέπει να βγούμε πλήρως στις αγορές και να χρηματοδοτήσουμε όλες τις ανάγκες μας μέσω των αγορών”, τονίζει.

Ερωτηθείς αν η Αθήνα σκέφτεται και μία δεύτερη έκδοση εντός του 2014, απαντά: “Αν θεωρήσουμε ότι οι αγορές είναι ανοιχτές για κάποια επιπλέον έκδοση, μπορεί να το επιχειρήσουμε, αλλά για την ώρα το θεωρούμε μία δοκιμαστική διαδικασία”.

Επαναλαμβάνει ακόμα τη θέση του ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση για τους επόμενους 12 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να η χρειαστεί χρηματοδότηση και για 12 μήνες ακόμα. “Μετά ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι απολύτως έτοιμη να έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές”, υπογραμμίζει.