Επιμελητήρια: Εξετάζεται η επαναφορά της υποχρεωτικής εγγραφής

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μελετά το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια που προβλέπει ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής ξεκινά να εφαρμόζεται από 1.1.2015.

Συγκεκριμένα για την πρόθεση του υπουργείου να αξιολογήσει και να μελετήσει το θέμα ενημερώνει, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς. "Με το άρθρο 48 του ν. 4111/2013, καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια. Όμως, οι υπηρεσίες του υπουργείου μας μελετούν και αξιολογούν το όλο θέμα" αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από αναφορά του Επιμελητηρίου Πέλλας με την οποία επισημαίνεται ότι πρέπει να αποκατασταθεί η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα κατά τόπους Εμπορικά, Βιομηχανικά, Βιοτεχνικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια γιατί διαφορετικά θα οδηγηθεί στον αφανισμό ο επιμελητηριακός θεσμός ο οποίος έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στην αναφορά επισημαίνεται εξάλλου ότι "η απόφαση περί προαιρετικής καταβολής του τέλους προσφοράς των υπηρεσιών των επιμελητηρίων προς τα μέλη τους υπήρξε πρόχειρη και θεσπίστηκε χωρίς μελέτη και έρευνα, πρέπει δε να αρθεί, ώστε να αποκατασταθεί ένας ορθός και αποτελεσματικός μηχανισμός της δημόσιας οικονομικής ζωής. Το Επιμελητήριο Πέλλας επισημαίνει εξάλλου ότι οι συνδρομές του Τεχνικού, Ξενοδοχειακού και Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι υποχρεωτικές, όπως υποχρεωτικές είναι και οι συνδρομές των άλλων επαγγελματικών Συλλόγων (Δικηγορικού, Ιατρικού, Φαρμακευτικού) της χώρας.

Σημειώνεται ότι τη στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνο Μίχαλο και αντιπροσωπεία προέδρων Επιμελητηρίων-μελών της ΚΕΕ.

Ο κ. Μίχαλος ανέπτυξε στον κ. Βενιζέλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο επιμελητηριακός θεσμός στην Ελλάδα, μετά την απόφαση που έχει ληφθεί από την κυβέρνηση για κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια, των επιχειρήσεων.

Ο κ. Μίχαλος είχε τονίσει ότι: "Με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής, τα Επιμελητήρια θα στερηθούν το μοναδικό έσοδό τους, δεδομένου ότι δεν επιχορηγούνται ούτε με ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε παύση της λειτουργίας τους. Ωστόσο, οι υπηρεσίες που προσφέρουν στα μέλη τους, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καταργηθούν. Κατά συνέπεια, κάποιος φορέας θα πρέπει να αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Αν αύριο τα Επιμελητήρια υποχρεώνονταν να διακόψουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της έλλειψης εθελοντικών συμμετοχών, θα ξανάνοιγαν μεθαύριο ως κρατικοί φορείς. Στην περίπτωση αυτή, το ελληνικό Δημόσιο θα αναγκαστεί να αυξήσει τον προϋπολογισμό του για την παροχή των υπηρεσιών αυτών. Και αυτό θα συμβεί τη στιγμή που η μεγάλη προσπάθεια στρέφεται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, σε αυτή της μείωσης των δημοσιονομικών δαπανών".

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε τη διαρκή στήριξη του ΠΑΣΟΚ στα Επιμελητήρια, αναγνώρισε το έργο που αυτά επιτελούν τόσο εντός της χώρας, ως σύμβουλοι της κυβέρνησης, όσο και εκτός σε θέματα προώθησης και ανάπτυξης διεθνών επιχειρηματικών συνεργασιών.

Δεσμεύτηκε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία της ΚΕΕ για την άρση της κατάργησης της υποχρεωτικότητας της εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια και συμφώνησε με την άποψη της ΚΕΕ ότι τα Επιμελητήρια καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες στις επιχειρήσεις για λογαριασμό του Δημοσίου, χρηματοδοτούμενα κατ' αποκλειστικότητα από τον ιδιωτικό τομέα.