Η κυβέρνηση θα γνωρίζει το πλήρες προφίλ των εργαζομένων στο Δημόσιο

Με νόμο θα δεσμεύονται πλέον τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου υπό τον έλεγχο του Δημοσίου ή της τοπικής αυτοδιοίκησης να δίνουν στο υπουργείο Εσωτερικών τα στοιχεία εργασιακής σχέσης και το προφίλ των εργαζομένων τους.

Συγκεκριμένα, με την υποπαράγραφο Θ2 του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται πλέον ρητά, όπως επισημαίνουν από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση αλλά και επιβάλλονται κυρώσεις στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων όχι μόνο των νομικών προσώπων που δεν εντάσσονται στο σύστημα πληρωμών της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ), αλλά και σε αυτά που δεν απογράφουν το προσωπικό και τους λοιπούς υπόχρεους στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει στρατηγικές ελέγχου, τόσο στο πλαίσιο της κινητικότητας
(μετατάξεις, μεταφορές, διαθεσιμότητα, απολύσεις), όσο και στη διαμόρφωση νέου μισθολογικού καθεστώτος στο Δημόσιο.

Με τη ρύθμιση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται σύνδεση απογραφής και μισθοδοσίας και τίθενται ευθέως στο στόχαστρο Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και επιχειρήσεις που εποπτεύουν υπουργεία (εκτός των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο) καθώς και  ΝΠΙΔ και επιχειρήσεις των ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

Πρόκειται για τροποποίηση ισχύουσας διάταξης στην οποία προστέθηκε η φράση "απογραφή" στο Μητρώο ώστε να συνδέεται η υποχρέωση καταγραφής με την καταβολή αποδοχών.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ως προς τα νομικά πρόσωπα, για όσο διάστημα παρατηρείται παρέκκλιση από την απογραφή στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και από τη διαδικασία πληρωμής μέσω ΕΑΠ, αναστέλλεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η επιχορήγηση ή απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.