Γρίφος για ΤΧΣ, Κυβέρνηση και Κομισιόν η αποτίμηση Eurobank

Βάρος στο να αποτιμηθεί σωστά η εύλογη αξία της Eurobank ώστε να μην υπάρξει ζήτημα παράνομων κρατικών ενισχύσεων, αλλά και  ποινικών ευθυνών και κακουργηματικής απιστίας θα δώσουν το υπουργείο Οικονομικών και η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μην υποστεί μεγάλη ζημία το Δημόσιο από την πώληση μετοχών του ΤΧΣ σε τιμές χαμηλότερες της τιμής κτήσης τους ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας εξετάζεται η λύση το ΤΧΣ να μετάσχει ως εγγυητής στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

Το θέμα θα απασχολήσει τις συναντήσεις που θα έχει εντός της εβδομάδας ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ Γκερτ Κούπμαν στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχουν ήδη από σήμερα συναντήσεις με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΧΣ για τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης των Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank.

Ειδικά για την Eurobank η Κυβέρνηση και το ΤΧΣ καλούνται να αποτιμήσουν ορθά την εύλογη αξία της τράπεζας, ώστε να μην εγερθεί ζήτημα έμμεση κρατικής ενίσχυσης σε περίπτωση διεξαγωγής της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνιστικότητας κ. Χοακίν Αλμούνια προειδοποίησε σε επιστολή που απέστειλε στον κ. Στουρνάρα στις 14 Μαρτίου ότι  υπάρχει ο κίνδυνος προκειμένου να προσελκύσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  της Eurobank (δεν κατονομάζεται στην επιστολή) ένα μεγάλο ποσό από ιδιώτες επενδυτές να είναι απαραίτητο να δεχθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μια «αφύσικα μεγάλη» έκπτωση σε σχέση με την πραγματική άξια της τράπεζας κάτι που θα οδηγούσε σε υπερβολική απίσχναση (excessive dilution).

Σύμφωνα με τον κ. Αλμούνια, αυτό θα έμοιαζε ισοδύναμα με μεταφορά αξίας από το κράτος στον νέο ιδιώτη επενδυτή και στο πλαίσιο αυτό ο Ισπανός  Επίτροπος υπογραμμίζει στην επιστολή τους τα εξής: «Για τις τράπεζες που έχουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες σε σχέση με τα κεφάλαια που μπορούν ρεαλιστικά να συγκεντρώσουν δεν θα ήμουν αντίθετος στην περιορισμένη συμμετοχή του ΤΧΣ (στην αύξηση κεφαλαίου) εάν η ιδιωτική ζήτηση δεν απεικονίζει την εύλογη αξία της τράπεζας».

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας μιλώντας χθες στη Βουλή κράτησε κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με το τι τελικά θα ισχύσει. Ο υπουργός υποστήριξε πως η ανακεφαλαιοποίηση σε τιμή κάτω από την τιμή κτήσης και κάτω από την τιμή αγοράς «συμβαίνει παντού» και όταν κάνεις αύξηση κεφαλαίου δίνεις μία μικρή έκπτωση σε σχέση με την τιμή αγοράς. «Αυτό έκαναν η Πειραιώς και η Alpha. Γιατί να μην το κάνει το ΤΧΣ;», τόνισε στην ομιλία του, μη απαντώντας ωστόσο στο ζήτημα της ζημίας που θα υποστεί το ΤΧΣ από μια τέτοια εξέλιξη.

Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής οι διατάξεις του νέου νόμου που προβλέπουν μεταξύ άλλων, ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δύναται να διαθέτει το σύνολο ή μέρος των μετοχών πιστωτικού ιδρύματος που κατέχει σε τιμές χαμηλότερες της τιμής κτήσης τους ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας τους, αλλά και ότι οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ θεωρούνται σύμφωνες με το σκοπό του Ταμείου και το δημόσιο συμφέρον, επωφελείς και συμφέρουσες για το Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο και υπηρετούσες τη χρηστή διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου, όσον αφορά την αστική ευθύνη των μελών του Γενικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και του προσωπικού του Ταμείου, έναντι τρίτων και έναντι του Ελληνικού Δημοσίου είναι συνταγματικά «προβληματικές».