H ανάκαμψη της οικονομίας κλειδί για την ανάκαμψη των τραπεζών

“Η επιστροφή της Τράπεζας Πειραιώς στη δημόσια αγορά ομολόγων -η πρώτη από ελληνική τράπεζα μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια- έχει αναζωπυρώσει τις ελπίδες ότι οι τράπεζές της είναι στο δρόμο προς την ανάκαμψη, όμως οι κεφαλαιακές ανάγκες καραδοκούν ως η επόμενη μεγάλη πρόκληση”.

Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή του για τις ελληνικές τράπεζες το πρακτορείο Reuters, με αφορμή την επιτυχημένη επιστροφή της Τράπεζας Πειραιώς στις αγορές, η οποία ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι στα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, και οι τέσσερις “μεγάλες” τράπεζες βρέθηκαν να έχουν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες.

Όπως σημειώνει η αναλύτρια της Mitsubishi UFJ Εύα Όλσον, η επιστροφή της Πειραιώς στις αγορές “είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για την Πειραιώς, όμως το αληθινό τεστ για τις τράπεζες της χώρας θα είναι η ικανότητά τους να βρουν κεφάλαια και να αποπληρώσουν τα κεφάλαια της κυβερνητικής συμμετοχής”.

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της Deutsche Bank Ντέρεκ Μιλς σημειώνει πως η Πειραιώς δημιούργησε μία σημαντική πλατφόρμα, πάνω στην οποία μπορούν να “πατήσουν” και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. “Οι επενδυτές ενδιαφέρονται πλέον πολύ λιγότερο για τις αξιολογήσεις απ' όσο παλιά”, παρατηρεί.

Το κλειδί, ωστόσο, για την ανάκαμψη των τραπεζών, είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, όπως σημειώνει η Εύα Όλσον.

“Το κυνήγι της απόδοσης, η πιθανότητα για αύξηση κεφαλαίου στο μέλλον και τα αποτελέσματα της μελέτης της BlackRock ενθάρρυναν τους επενδυτές να εμπλακούν σε αυτή τη συμφωνία”, παρατηρεί η Όλσον, και προσθέτει: “Αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι τράπεζες είναι να ανακάμψει η οικονομία, ώστε να μπορέσουν να επαναφέρουν τις υγιείς δανειστικές πρακτικές”.