Energa: Κόλαση σε 666 σελίδες

Από το Χονγκ Κονγκ ως το Μαϊάμι και το Μονακό διακινούνταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που είχε εισπράξει από χιλιάδες πελάτες Energa-Hellas Power, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία. Τα χρήματα πέρασαν επίσης από Ντουμπάι, Τουρκία, Σινγκαπούρη, Κύπρο...

Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι καταπέλτης.

Δεκαεννέα άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση Energa-Hellas Power, κατηγορούμενοι ότι με τις ενέργειες τους προκάλεσαν στο Δημόσιο ζημία που ξεπερνά τα 270 εκατομμύρια ευρώ. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαρύτατα αδικήματα, τα οποία τιμωρούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

Το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του παραπέμπει σε δίκη τους 19 από τους 25 κατηγορούμενους για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται  τα έξι μέλη του ΔΕΣΜΗΕ, σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δυο εταιρίες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το "χαράτσι" για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο ως όφειλαν. Μάλιστα, σύμφωνα με την κατηγορία, φέρονται να έκαναν ενέργειες προκειμένου  να χαθούν τα ίχνη των χρημάτων, καταθέτοντας τα σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό. Η συνολική ζημιά για το Δημόσιο, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 254 εκατομμύρια ευρώ.

Αρχικά, για την υπόθεση είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και είχαν προφυλακιστεί έξι κατηγορούμενοι, ανάμεσα τους οι Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Αντώνης Δεκόλης. Μετά από έξι μήνες οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους, ενώ στη φυλακή παραμένουν οι Άρης Φλώρος και Στέφανος Σιαφάκας, για τους οποίους το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να παρατείνει την προσωρινή τους κράτηση.

Στις 666 σελίδες του βουλεύματος σημειώνεται ότι συγκεκριμένα πρόσωπα ήταν εγκέφαλοι για να μην αποδοθεί το χαράτσι στο Δημόσιο με το τελικό ποσό να φτάνει τα 254 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική δικαιοσύνη καταλήγει στο ότι τα χρηματικά ποσά διακινήθηκαν σε όλη την υφήλιο για να ξεπλυθούν. Μάλιστα κάθε κατάθεση είναι ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.