Τρόικα: Περισσότερες απολύσεις παντού – Κυβέρνηση: Δεν υποχωρούμε

Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις στα εργασιακά ξεκαθάρισαν στελέχη εξερχόμενα της προπαρασκευαστικής συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ.  Βρούτση και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Στ. Παπασταύρου στο υπουργείο Οικονομικών.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας εκτίμησε πως στην απογευματινή συνάντηση του κ. Βρούτση με την τρόικα "όλα θα πάνε καλά", σημειώνοντας πως ο κ. Βρούτσης δεν έχει κάνει ποτέ λόγο για κόκκινες γραμμές.

Όπως ανέφεραν, στο κείμενο η τρόικα επιμένει για τις απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, άλλα και για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και πάγωμα των τριετών μετά το 2017. 

Για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα ανέφεραν πως από τη στιγμή που εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση δεν θέλει να αλλάξει ένα πλαίσιο που λειτουργεί επιτυχώς από το 1981. Για το Δημόσιο τόνισαν πως η κυβέρνηση δεν θέλει να προκαλέσει αναταραχή σε 600.000 δημόσιους υπαλλήλους επειδή η τρόικα ζητά π.χ. 2.000 αποχωρήσεις το επόμενο έτος.

Πυρετός συσκέψεων

Συνάντηση διαρκείας 15 λεπτών είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ελληνική οικογένεια και η στήριξή της που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

«Σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό πήραμε σημαντικές αποφάσεις για τη στήριξη της οικογένειας, με το οικογενειακό επίδομα που δίνεται, και προχωράμε στη διασφάλισή του ώστε να δοθεί νωρίτερα» δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Για το θέμα, δήλωση έκανε και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος ανέφερε ότι με τον νέο θεσμό του οικογενειακού επιδόματος, ενισχύονται περίπου 700.000 οικογένειες, πιο αδύναμες οικονομικά και μάλιστα από το πρώτο παιδί.

Η καταβολή του, είπε, θα γίνεται ανά τρίμηνο. «Μέσα στον Απρίλιο θα γίνει η πρώτη καταβολή και με υποβολή φορολογικής δήλωσης θα γίνει ο συμψηφισμός. Έτσι ανά τρίμηνο θα έχουμε καταβολή όλων των επιδομάτων» σημείωσε ο κ. Κεγκέρογλου.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Γιάννης Βρούτσης μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να έχει συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.

Αργότερα το απόγευμα ξεκίνησε έκτακτη συνάντηση του Γιαννη Στουρνάρα με την επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου, εν αναμονή του νομοσχεδίου για τις τράπεζες, η κατάθεση του οποίου στη Βουλή αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 17 Μαρτίου. Λίγο πριν τις 8, στο υπουργείο Οικονομικών προσήλθε και ο πρόεδρος του Ταμείου, Χρήστος Σκλαβούνης, για να συμμετάσχει στη συζήτηση.

Διαβάστε ακόμα: Έκτακτη συνάντηση Στουρνάρα-Σακελλαρίου χωρίς την τρόικα