Τόμσεν: Δεν ήταν τέλειο το πρόγραμμα

Σε έμμεση παραδοχή των σφαλμάτων της τρόικας προχώρησε ο εκπρόσωπός των δανειστών στη χώρα μας, Πολ Τόμσεν, ο οποίος την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε την Τετάρτη ότι τα προγράμματα της Τρόικας «προφανώς» δεν ήταν τέλεια.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προχώρησε σε αυτή την παραδοχή βρισκόμενος στη Λισαβόνα, ενώ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξεταζόταν ο ρόλος και οι ευθύνες των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στις χώρες που εφαρμόστηκαν Μνημόνια.
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" στη διάρκεια συνεδρείου, που διοργάνωσε στη Λισαβόνα η πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negocios και το Radio Renascenca με θέμα «Η Πορτογαλία μετά την Τρόικα», στο οποίο μετείχε και ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσους Κοέλιου, ο Τόμσεν εστίασε στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα τις Ιβηρικής, ενώ δεν έκανε καμία ευθεία αναφορά στο ελληνικό πρόγραμμα. Πάντως, πολλές εκ των αναφορών του Δανού οικονομολόγου είχαν και ελληνικό ενδιαφέρον.

Σε απάντησή του προς τον Κοέλιου, μετά την ομιλία του, υπογράμμισε ότι το αρχικό μνημόνιο κατανόησης της χώρας του με την Τρόικα σε «υπεραισιόδοξες» προσδοκίες σχετικά με την εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Τόμσεν προχώρησε σε ένα έμμεσο mea culpa. «Ήταν το τέλειο πρόγραμμα; Προφανώς όχι», παραδέχθηκε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η βασική στρατηγική του μνημονίου ήταν να παράξει αποτελέσματα. Η αναφορά αυτή αποτελεί ουσιαστικά τη δεύτερη επίσημη αναγνώριση σφαλμάτων εκ μέρους της Τρόικας, μετά την αναγνώριση των λανθασμένων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών.

Σχολιάζοντας τη πρωτοβουλία γνωστών προσωπικοτήτων της Πορτογαλίας  που με διακήρυξή τους ζήτησαν την Τρίτη, τρίτη την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας  (ανέρχεται στο 129% του ΑΕΠ) ο Τόμσεν εμφανίσθηκε κατηγορηματικά αντίθετος. 

"Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε τα θέματα αυτά", τόνισε, προσθέτοντας πως "το χρέος της Πορτογαλίας είναι μάλλον υψηλό, αλλά με την εφαρμογή του προγράμματος θα μειωθεί σταδιακά". 

Ο Τόμσεν υποστήριξε πως η αύξηση των εξαγωγών και η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για το πορτογαλικό πρόγραμμα.