Τρία Eurogroup μόνο για την Ελλάδα

Παράταση μέχρι το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου παίρνει το θρίλερ με την εκταμίευση της δόσης, καθώς τότε θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε σε έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό θέμα στις 8 Νοεμβρίου, το οποίο θα έχει συζητηθεί και στη τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης, 31 Οκτωβρίου.

Έτσι μέχρι την 12η Νοεμβρίου θα έχουν προηγηθεί δύο συσκέψεις των υπουργών Οικονομικών όπου θα προσπαθήσουν να λύσουν το ελληνικό ζήτημα με τις αντιθέσεις και τις διαφωνίες στο εσωτερικό να παραμένουν ανοιχτές.

Μάλιστα στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

Άρχισαν οι προετοιμασίες για συνολική λύση

Σύμφωνα με τη Deutche Welle η τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, προετοιμάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες από τους τεχνοκράτες της ομάδας εργασίας του Εurogroup.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης αναμένεται να εξετασθούν διεξοδικά όλα τα ανοικτά ζητήματα του ελληνικού πακέτου, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επιτευχτεί πλήρης συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Η ομάδα εργασίας εξετάζει τώρα ένα συνολικό σχέδιο, ώστε να καταστεί δυνατή καταρχήν μία απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή έχουν να κάνουν κυρίως με επιμέρους θέματα- πιο συγκεκριμένα με τη χορήγηση διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 αντί για το 2014, καθώς επίσης και με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αναφορικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναζητούν τρόπους κάλυψης του πρόσθετου κόστους χρηματοδότησης που αυτή συνεπάγεται. Το κόστος αυτό κυμαίνεται μεταξύ 18 και 30 δισ. ευρώ. Η παράταση της αποπληρωμής των διμερών δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από τους εταίρους και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τους, είναι ζητήματα που ήδη εξετάζονται ενώ αναζητούνται και άλλες.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, δεδομένου ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η έκθεση της τρόικας θεωρούν ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ωστόσο, οι εταίροι αποκλείουν το ενδεχόμενο κουρέματος των διμερών δανείων, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων φορολογουμένων οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να επωμιστούν το βάρος του ελληνικού χρέους.

Αυτό που εξετάζεται είναι να δοθεί δάνειο στην Ελλάδα ώστε είτε να επαναγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική τους αξία, είτε να απευθύνει συγκεκριμένη προσφορά στους ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να συμμετάσχουν εθελοντικά.