Alpha Bank: Κέρδη 2,9 δισ. ευρώ το 2013

Κέρδη ύψους 2,92 δισ. ευρώ ανακοίνωσε για το σύνολο του 2013 η Alpha Bank, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η θετική επίπτωση από την εξαγορά της Εμπορικής, που φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένης της θετικής επίπτωσης, τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες εμφανίζουν ζημιές 304 εκατ. ευρώ.

Τα Κύρια Λειτουργικά Έσοδα αυξήθηκαν σε 597,4 εκατ. το δ΄ τρίμηνο 2013, έναντι 556,1 εκατ. το γ΄ τρίμηνο 2013 (+7,4%). Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων, προσαρμοσμένο για τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων, εξόδων ενοποιήσεως και εκτάκτων εξόδων, διαμορφώθηκε σε 240,8 εκατ., ενισχυμένο κατά 8,1% σε επίπεδο τριμήνου.

Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 476,1 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2013, ενισχυμένο κατά 6,4% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους των καταθέσεων, καθώς και του χαμηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε αντιστοίχως κατά 20 μονάδες βάσεως σε 2,6% κατά το δ΄ τρίμηνο 2013.

Το λειτουργικό κόστος, εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων εξόδων ενοποιήσεως και εκτάκτων εξόδων, αυξήθηκε σε 356,6 εκατ. ευρώ κατά το δ΄ τρίμηνο, κυρίως λόγω εποχικότητας.

Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε 449 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο, έναντι 490 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο. Οι προβλέψεις ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων μειώθηκαν κατά 23 μονάδες βάσεως σε 285 μονάδες βάσεως.

Οι ζημίες προ φόρων ήταν 292 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2013.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος δήλωσε:

“Η εγγυημένη από κοινοπραξία διεθνών τραπεζών Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 1,2 δισ. ευρώ επιτρέπει την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία και αποτελεί κύριο τμήμα του σχεδιασμού μας για αποπληρωμή της κρατικής ενισχύσεως και για την πλήρη επανιδιωτικοποίηση της Τραπέζης. Καθώς η χώρα εισέρχεται σε περίοδο ανακάμψεως, η Alpha Bank, με την ηγετική της θέση στην αγορά, το διευρυμένο Δίκτυο και την ισχυρή εταιρική της ταυτότητα, δεσμεύεται να στηρίξει τους Πελάτες της και να μεγιστοποιήσει την αξία των Μετόχων της κατά τα προσεχή έτη”.

O διευθύνων δύμβουλος της Alpha Bank, κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε:

“Συνεχίζουμε την εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδίου για την αποκατάσταση της οργανικής μας κερδοφορίας μετά και από το αποτέλεσμα του δεύτερου διαγνωστικού ελέγχου για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Το 2014, αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση των κύριων εσόδων μας, λόγω του μειωμένου κόστους χρηματοδοτήσεως.

Τα λειτουργικά μας έξοδα μειώθηκαν κατά 6,6% το 2013 και με την ολοκλήρωση της συγχωνεύσεως της Εμπορικής
Τραπέζης αναμένονται περαιτέρω σημαντικές συνέργειες κόστους. Η αποτελεσματική πολιτική μας στη διαχείριση
κινδύνων έχει απτά αποτελέσματα, καθώς μειώνονται οι καθυστερήσεις, γεγονός που μας επιτρέπει να αναμένουμε την περαιτέρω μείωση των προβλέψεων κατά το 2014. Με την πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου εισάγονται υψηλής ποιότητος κεφάλαια στην Καθαρή μας Θέση, αυξάνεται η ευελιξία της μερισματικής μας πολιτικής και οι Μέτοχοί μας επωφελούνται αποκλειστικά από μελλοντικά κέρδη”.