Guardian: Αρρωστημένο αστείο η κατοχή ακινήτου στην Ελλάδα

Υπό τον τίτλο "Η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα είναι ένα αρρωστημένο αστείο" ο Guardian δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση στην αγορά ακινήτων στη χώρα.

Περιγράφοντας εικόνες από κτηματομεσιτικό της Remax στην Αθήνα σημειώνει ότι υπάρχει μια συνεχής κίνηση, πελάτες μπαίνουν και βγαίνουν και τα τηλέφωνα δε σταματούν να χτυπούν.

Ο κτηματομεσίτης Χρήστος Βέργος σημειώνει ότι δέχεται συνεχώς κλήσεις από ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν, να νοικιάσουν ή να επεκτείνουν τις θέσεις τους τώρα που όλα είναι πολύ φτηνότερα.

" Σε όλες τις ώρες , οι άνθρωποι κλήση σε θέλουν να πουλήσουν ή να θέλουν να νοικιάσουν ή να θέλουν να επεκτείνουν τις θέσεις , επειδή τώρα είναι τόσο πολύ φθηνότερα », λέει ο κτηματομεσίτης σε μια αίθουσα συνεδριάσεων με θέα την πλατεία Κολωνακίου .

Σε μια αγορά που έχει πιάσει πάτο στη δίνη της οικονομικής κατάρρευσης τα υπόγεια διαμερίσματα ακόμη και για 5.000 ευρώ, ενώ στο νησί της Μυκόνου διασημότητες πωλούν τις επαύλεις τους.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι πέρσι έγιναν μόνο 3.600 πωλήσεις σε όλη την Αθήνα.

Από το ξέσπασμα της κρίσης οι αξίες των ακινήτων σε εθνικό επίπεδο έχουν μειωθεί κατά περίπου 32 % , σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ οι κτηματομεσίτες μιλούν για πτώση της τάξης του 50%.

"Το 2005, στην ευφορία των Ολυμπιακών Αγώνων έγιναν 250.000 πωλήσεις στην Αθήνα", δήλωσε ο κ. Χρήστος Μπλέτας . Μάλιστα αναφέρει ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος έχει να κάνει με την απίστευτη αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας.

Η εφημερίδα σημειώνει πως οι ιδιοκτήτες μπορεί να είναι απελπισμένοι αλλά μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να αγοράσουν .

"Το αστείο που κυκλοφορεί είναι: αν θέλετε να τιμωρήσετε το παιδί σας, δώστε του την περιουσία σας" σημειώνεται.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ( ΠΟΜΙΔΑ ) υπολογίζει περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θέλουν να πουλήσουν . Σε όλη την Ελλάδα 300.000 κατοικίες είναι άδειες.

"Για τους Ευρωπαίους του βορρά που θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι διακοπών ή ένα οικόπεδο είναι μια χρυσή ευκαιρία », λέει ο Στράτος Παραδιάς στην εφημερίδα.

Με περίπου 500 ακίνητα προς πώληση, ο Μανώλης Ακάλεστος , ο οποίος διευθύνει γραφείο στο νησί της Πάρου , επιβεβαιώνει την άποψη αυτή . Κατά το παρελθόν έτος έχει κατακλυστεί με αιτήματα για εξοχικές κατοικίες από ξένους.

"Το 2013 , είχα καλύτερη χρονιά μου ακόμα , με το 90 % του συνόλου των πωλήσεων να γίνονται σε ανθρώπους στο εξωτερικό", είπε . "Οι ξένοι έκαναν ένα βήμα πίσω όταν οι τιμές ήταν αυξημένες", σημείωσε.