Μίχαλος: Ηλεκτρονική τιμολόγηση η λύση για το ΦΠΑ

Η καθιέρωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι η λύση για την αύξηση των κρατικών εισπράξεων ΦΠΑ, σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε εκδήλωση με θέμα "Καινοτομία στο ΦΠΑ".

Όπως είπε, πρόκειται για ένα μέτρο του οποίου η εφαρμογή πρέπει να επιταχυνθεί γιατί θα βοηθήσει στη μείωση της φοροδιαφυγής και ταυτόχρονα θα εξοικονομήσει σημαντικό κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία τιμολόγησης.

Αντίστοιχα, υπογράμμισε, χρειάζονται κίνητρα τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τους καταναλωτές, με στόχο την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου που το κράτος χάνει κάθε χρόνο 10 δισ. από ανείσπρακτο ΦΠΑ, είναι απαραίτητη η μείωση της χρήσης μετρητών, με ουσιαστικές παρεμβάσεις. Και όχι με προχειρότητες και ημίμετρα, όπως η φοροκάρτα και η συλλογή αποδείξεων.

Στην ομιλία του, ο Κ. Μίχαλος ζήτησε ένα φορολογικό σύστημα «απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό. Με ανταγωνιστικούς συντελεστές, με μικρό διαχειριστικό κόστος και με συγκεκριμένα κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς και κλάδους στρατηγικής σημασίας».

Στην Ελλάδα, υπογράμμισε, παρά τις επιμέρους βελτιώσεις, η πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, σημείωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή μιας διαδικασίας περαίωσης όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και όλων των φορολογικών αντικειμένων. Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να έχει χαριστική λογική, τουλάχιστον ως προς το κεφάλαιο, αλλά να παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα στο φορολογούμενο και να διασφαλίζει αντίστοιχα το συμφέρον του κράτους.

Εξίσου σημαντική, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, είναι η αναβάθμιση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ως προς τα πρόστιμα και τους ελέγχους. Τα πρόστιμα που ισχύουν σήμερα είναι εξωπραγματικά, τόνισε, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τις συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.