Τρόικα και ΤΧΣ στο ίδιο τραπέζι για Eurobank και κεφάλαια τραπεζών

Σήμερα θα συναντηθούν με τη Διευθύνουσα Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  κ. Αναστασία Σακελλαρίου οι κ.κ. Ματθίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ).

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν η ιδιωτικοποίηση της Eurobank, τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, αλλά και οι προωθούμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σημειώνεται πως στο ΤΧΣ παραμένουν αδιάθετα 9 δισ. ευρώ περίπου, μέρος των οποίων θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα υποδείξει η Τράπεζα της Ελλάδος την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος επικαιροποίησε την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών με βάση τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2012 και επιβεβαίωσε το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών που είχε ήδη εκτιμηθεί με συντηρητικό τρόπο.

Ειδικά επιβεβαιώθηκε ότι εντός ενός εύλογου διαστήματος εμπιστοσύνης όσον αφορά στις οικονομικές προσδοκίες, το ποσό των 50 δισ. ευρώ ήταν επαρκές για να καλύψει το κόστος ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε τότε αναφέρει ως απαραίτητη τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας (capital buffer) 5 δισ. ευρώ, το οποίο έκρινε επαρκές για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξελίξεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν ή να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Στις εξελίξεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες είχε περιληφθεί η επίδραση στις τράπεζες από μια περαιτέρω επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών.

Στις εξελίξεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες είχε περιλάβει την ιδιωτική συμμετοχή στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, τις ενέργειες διαχείρισης λοιπών υποχρεώσεων και την επίτευξη συνεργιών από εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Μέχρι και σήμερα οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος παραμένουν εντός πλαισίου.