Προς αύξηση των αντικειμενικών αξιών από το Μάρτιο του 2013

Τεράστιες επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους θα φέρει η εξεταζόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από το Μάρτιο του  2013, αλλά και η καθολική επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων.

Στη δανειακή σύμβαση του Φεβρουαρίου 2012 γινόταν ρητή αναφορά στην υποχρέωση αναθεώρησης των αντικειμενικών αξίων των ακίνητων προκειμένου αυτές να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς. Στόχος ήταν η αυτόματη αύξηση των εισπραττόμενων φόρων μέσα από την αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας.

Στο ενδιάμεσο διάστημα και με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις η αύξηση των αντικειμενικών τιμών "πάγωσε" και πλέον η τρόικα ζητά να εφαρμοσθεί από το Μάρτιο του 2013. Ωστόσο, σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες είτε έχουν εξισωθεί με τις πραγματικές τιμές είτε είναι πολύ μεγαλύτερες από τις εμπορικές τιμές.

Πρέπει να ξεκαθαρισθεί πως τόσο η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όσο και η επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού στο σύνολο της χώρας, έχουν ως σκοπό τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης επί της οποίας θα επιβληθεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων στον οποίο θα ενσωματωθούν το "χαράτσι" που καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και ο ΦΑΠ.