Μάχη Θεοχάρη – Οικονομικών εισαγγελέων

Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και τους οικονομικούς εισαγγελείς βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς οι οποίοι διαπιστώνουν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού, το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα τις υποθέσεις που του αναθέτουν, αποφάσισαν να "επιστρατεύσουν" και τους εφοριακούς.

Κάλεσαν τους προϊσταμένους μεγάλων Δ.Ο.Υ και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και τους έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να τους αναθέτουν υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος.

Το κάλεσμα φαίνεται ότι δεν άρεσε στον γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος δεσμεύεται για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

"Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους οικονομικούς εισαγγελείς", σημείωνε ο κ. Θεοχάρης εξηγώντας όμως πως η κίνησή τους αυτή, ανατρέπει τον προγραμματισμό ελέγχων από τη Φορολογική Διοίκηση.

Όπως σημείωνε ο ίδιος, αν για παράδειγμα οι οικονομικοί εισαγγελείς απαιτήσουν εντός δυο μηνών – όπως είναι η συνήθης προθεσμία- τη διεκπεραίωση μεγάλων φορο-υποθέσεων από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου , "τότε ποιος θα τρέξει τους ελέγχους για τα εμβάσματα που έχει αναλάβει το ΚΕΦΟΜΕΠ;".

Ο οικονομικοί εισαγγελείς από την άλλη τονίζουν ότι η λίστα Λαγκάρντ, μετά από περίπου 4 χρόνια από την πρώτη άφιξη της στην Ελλάδα και σχεδόν 14 μήνες από την ανάκτησή της από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα καθυστερήσεων, καθώς μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 266 εντολές ελέγχου από το ΣΔΟΕ και μόλις 155 υποθέσεις βρίσκονται σε προχωρημένο έλεγχο.

Με τη συγκεκριμένη λίστα ασχολούνται μόλις 10 ελεγκτές του ΣΔΟΕ -ίσως και λιγότεροι- διότι πολύ απλά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μετρά τουλάχιστον 300 κενά σε προσωπικό.