Στα 20-30 δισ. το κόστος της επιμήκυνσης

Επιπλέον χρήματα μεταξύ 20 και 30 δισεκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι θα απαιτήσει μια διετής επιμήκυνση στο δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με νέα σημερινή δήλωση από την ΕΕ.

“Σκέφτονται για την παράταση, αλλά θα πρέπει να διευκρινιστεί το κόστος και η χρηματοδότηση”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, χωρίς να κατονομαστεί, και διευκρίνισε ότι το κόστος στη χρηματοδότηση θα βρίσκεται κάπου “μεταξύ των 20 και των 30 δισεκατομμυρίων”.

Σύμφωνα με τον ίδιο “αυτό σημαίνει ένα νέο κόστος και νέα πολιτικά προβλήματα”, αλλά όπως τόνισε “τα 20 δισεκατομμύρια, όταν υπάρχει άνοδος, δεν είναι κάτι το καταστροφικό, ακόμη κι αν είναι πολιτικά δύσκολο”.

Όσον αφορά στον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει, σημείωσε ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει μέσω μιας μείωσης των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα επειδή, όπως είπε, “θα έπρεπε να μειωθούν τα επιτόκια για όλες τις χώρες που τελούν υπό κάποιο πρόγραμμα” οικονομικής βοήθειας.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι “αυτό που επείγει είναι η αποδέσμευση της δόσης της βοήθειας, τουλάχιστον ενός μέρους, για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών”.

Η δήλωση έρχεται να προστεθεί σε εκείνη που έκανε χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος επίσης είπε ότι "οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα εκτιμάται ότι πλέον είναι στα περίπου 30 δις ευρώ".