ΤΧΣ σε τρόικα: Τελειώνετε με τα stress test των τραπεζών

Επιστολή - προειδοποίηση για τις επιπτώσεις στις τράπεζες εξαιτίας της δυστοκίας στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών και της ψήφισης του νέου νομικού πλαισίου για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών απέστειλε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τρόικα.

Στην επιστολή του ΤΧΣ εκφράζεται η έντονη ανησυχία του Ταμείου αναφορικά με την καθυστέρηση στην υλοποίηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τις τράπεζες, υπογραμμίζοντας την ευθύνη της τρόικας για την αδυναμία ολοκλήρωσης των σχετικών συζητήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην επιστολή τονίζεται ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, στερούν από το ΤΧΣ τη δυνατότητα αξιοποίησης της θετικής συγκυρίας στις κεφαλαιαγορές για την ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, ενώ ο μη καθορισμός των κεφαλαιακών αναγκών δεν επιτρέπει την οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή" στην επιστολή του ΤΧΣ προς την τρόικα αναφέρονται:

• Eurobank. Το ΤΧΣ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να χαθεί η ευκαιρία η αύξηση κεφαλαίου να καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια. Οπως επισημαίνεται, έχουν βρεθεί ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι επιθυμούν να καλύψουν το σύνολο της αύξησης, εντούτοις οι καθυστερήσεις δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της αύξησης με έντονο κίνδυνο οι επενδυτές να υπαναχωρήσουν. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τόσο οι κεφαλαιακές ανάγκες όσο και ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ενώ η διοίκηση της Eurobank φιλοδοξούσε να έχει ολοκληρώσει την αύξηση τον περασμένο Ιανουάριο.

• Θετική συγκυρία. Οπως σημειώνεται στην επιστολή, αν υπήρχε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, το ΤΧΣ θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ταχύτερη επιστροφή των συστημικών τραπεζών –στις οποίες σήμερα ελέγχει ποσοστά που κυμαίνονται από 80% έως 95%– στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι με τις καθυστερήσεις χάνεται η ευκαιρία που υπάρχει, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος να χαλάσει το θετικό κλίμα στις αγορές, ανατρέποντας τη σημερινή εικόνα.

• Σχέδια αναδιάρθρωσης. Το ΤΧΣ τονίζει στην τρόικα ότι χωρίς να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας δεν μπορούν να οριστικοποιηθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης των τραπεζικών ομίλων.