Υπό δοκιμασία φέρνει την κυβέρνηση Μέρκελ το τρίτο πακέτο

Ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Όττο Φρίκε δεν διακρίνει πλειοψηφία στη γερμανική βουλή για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ενώ πληροφορίες λένε ότι 25 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού αντιδρούν.

Μπορεί η Handelsblatt να γράφει ότι η Ελλάδα θα πάρει χρόνο και χρήμα, ωστόσο σύμφωνα με τη Deutche Welle, σε συνέντευξή του προς τη δημόσια γερμανική ραδιοφωνία (Deutschlandradio) ο εκπρόσωπος των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) για δημοσιονομικά θέματα Όττο Φρίκε,  αμφισβήτησε την εγκυρότητα τέτοιων δημοσιευμάτων. “Παρουσιάζονται κάθε τόσο νέες όμορφες θεωρίες. Στο μεταξύ, γνωρίζω ότι όταν τα ΜΜΕ επικαλούνται πληροφορίες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης, εννοούν κάποιον από ένα σύνολο ανθρώπων που υπολογίζονται στις 3 με 4 χιλιάδες. Σε αυτή τη βάση δεν μπορεί να ασκηθεί πολιτική και ένας πολιτικός δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι έτσι έχουν τα πράγματα”, λέει ο φιλελεύθερος βουλευτής.

Ο Όττο Φρίκε εκτιμά ότι στο γερμανικό κοινοβούλιο (Bundestag) δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να εγκριθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

“Οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα προταθεί θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο. Και στο κοινοβούλιο δεν διακρίνω καμία πλειοψηφία υπέρ ενός τρίτου πακέτου. Μικρές αλλαγές των χρονοδιαγραμμάτων μπορούμε να τις δούμε, αλλά για ένα τρίτο πακέτο, όπως φημολογείται, δεν διακρίνω πλειοψηφία στο γερμανικό κοινοβούλο, άρα αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει”, διευκρινίζει ο Όττο Φρίκε.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, περίπου 25 βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν σοβαρές ενστάσεις ενώ τουλάχιστον 10 από αυτούς θα ψήφιζαν “όχι” σε ενδεχόμενο νέο πακέτο βοήθειας.

Σε σημερινή του συνέντευξη προς την RuhrNachrichten(Ρουρ Ναχρίχτεν) ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουξ επισημαίνει ότι “δεν θα είναι εύκολο να περάσει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας από την κοινοβουλευτική ομάδα. Στην Κ.Ο. υπάρχει ένας αριθμός βουλευτών που πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να δώσουμε νέα βοήθεια”. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να εξηγηθεί «πόσο μεγάλος θα ήταν ο τρόμος σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.