Σε “δεύτερο πλάνο” η φορολογική συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας

Κανονικά εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδος και της Ελβετίας για την υπογραφή διμερούς φορολογικής συμφωνίας για την φορολόγηση ελληνικών κεφαλαίων που έχουν κατατεθεί σε ελβετικές τράπεζες.

Οι σχετικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη από το 2012 , ωστόσο δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί λόγω ζητημάτων που θέτει κυρίως η ελβετική πλευρά. Βρετανία και Αυστρία έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες με την Ελβετία για την φορολόγηση κεφαλαίων πολιτών τους που έχουν κατατεθεί σε ελβετικές τράπεζες.

Οι εν λόγω συμφωνίες προβλέπουν ότι η ανωνυμία των κατόχων των αδήλωτων κεφαλαίων που έχουν κατατεθεί στην Ελβετία θα διατηρηθεί, αλλά τα κεφάλαια αυτά θα φορολογηθούν από την Βέρνη και το ποσό που θα προκύψει θα επιστραφεί στην χώρα προελεύσεως των δικαιούχων των λογαριασμών.

Η Ελβετία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, για μια ευρύτερη συμφωνία φορολόγησης τόκων και η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ αναμένεται στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, ο οποίος ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ Μαυραγάνης αναμένεται να μεταβεί στην Ελβετία όπου θα έχει συνάντηση με τον Ελβετό ομόλογό του προκειμένου να προετοιμασθεί η σχετική συνάντηση. Στο πλαισιο των επαφών αυτών θα εξετασθεί και η συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας, η οποία ωστόσο δεν θα είναι το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα.

Χθες υπήρξαν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που επικαλούμενα δηλώσεις της κ. Βίντμερ-Σλουμπφ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός υπεστήριζαν πως η Ελβετία δεν θα συνάψει συμφωνία για την είσπραξη φόρων από καταθέσεις «μαύρου» χρήματος Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Αυτά διαψεύσθηκαν τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τις ελβετικές Αρχές που ξεκαθάρισαν πως οι συζητήσεις για την συμφωνία φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες συνεχίζονται κανονικά.