Σε δόσεις τα αναδρομικά για τους ένστολους;

Μία “τρύπα” που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 500 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να ανοίξει στα οικονομικά της χώρας η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων, σύμφωνα με δήλωση ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος αξιωματούχος, μάλιστα, αποκαλύπτει ότι υπάρχουν σκέψεις να καταβληθούν τα αναδρομικά σε δόσεις τα επόμενα χρόνια, και να μην επιβαρυνθεί μόνο ο προϋπολογισμός του 2014 με το ποσό, αν και, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, στον προϋπολογισμό υπάρχει πρόβλεψη 1,12 δισ. ευρώ για “απρόβλεπτες δαπάνες”.

Δικαστική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι οι ένστολοι “αποτελούν κεντρικό κομμάτι του κράτους και επομένως αξίζουν ειδική προστασία”, εκτιμώντας πως η απόφαση του ΣτΕ δε θα κοστίσει στο κράτος πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ο προαναφερθείς αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι το ποσό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς πιθανότατα η απόφαση θα αφορά και σε επιδόματα συντάξεων και προαγωγών, τα οποία υπολογίζονται με βάση το εισόδημα.

Υπολόγισε μάλιστα ότι το “φέσι” μπορεί να φτάσει ως και τα 500 εκατ. ευρώ, αν και σημείωσε πως δεν μπορεί να είναι ασφαλής καμία εκτίμηση αν δε δοθεί στη δημοσιότητα και επίσημα η απόφαση.