Στουρνάρας: Τώρα ξετυλίγουμε κόκκινο χαλί για τους επενδυτές

Ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, επί της παρούσας θητείας της Ευρωβουλής και ειδικότερα στην ανάγκη ολοκλήρωσης του Ενιαίου Μηχανισμού Διάλυσης των τραπεζών (SRM), έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ στο πεδίο της οικονομίας.

Όπως σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας, η τραπεζική ένωση είναι το προαπαιτούμενο για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ΕΕ, για την τόνωση της οικονομικής αξιοπιστίας της Ένωσης, καθώς και για την αύξηση της ρευστότητάς της με διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Παραδέχθηκε βέβαια ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα είναι δύσκολες, πρόσθεσε, όμως, ότι “όπως λέει και ο Καβάφης, δεν είναι σημαντικός μόνο ο προορισμός, αλλά και το ταξίδι”.

Ο Έλληνας υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι μια Ευρωζώνη χωρίς τραπεζική ένωση δεν θα ήταν πλήρης, και γι' αυτό η Ελληνική Προεδρία θα κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει μεγαλύτερη κατανόηση της κατάστασης.

Ερωτηθείς για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα από την αρχή της κρίσης ήταν πρωταθλητής στις διαρθρωτικές αλλαγές. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει περίπου το 70% των δομικών αλλαγών που απαιτούνταν, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, όπως η απελευθέρωση ορισμένων επαγγελμάτων και των αγορών. Επεσήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να ανακτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση των επενδυτών. “Περικόψαμε γραφειοκρατικές διαδικασίες και τώρα ξετυλίγουμε κόκκινο χαλί”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας στην Ελλάδα, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι τα οικονομικά στοιχεία δε βελτιώνονται σε μία νύχτα. “Υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στην αλλαγή των οικονομικών στοιχείων και στην αλλαγή που αισθάνεται ο κόσμος”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει το 80% του δρόμου που θα την οδηγήσει στη διάσωση. “Ζητούμε υπομονή”, δήλωσε, και πρόσθεσε: “Η κατάσταση βελτιώνεται με ταχύ βήμα και η ανεργία, έστω και λίγο, έχει μειωθεί. Σε εννέα τομείς της οικονομίας έχουμε δει αύξηση των θέσεων εργασίας το τελευταίο τρίμηνο. Έχει ξεκινήσει αυτή η θετική πορεία. Μακάρι να μπορούσα να φέρω καλύτερα νέα. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της Ελληνικής Προεδρίας θα έχω καλύτερα νέα για την ανάπτυξη και για την ανεργία. Μετά από πέντε χρόνια, φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που θα έχουμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη”.

Τέλος, ερωτηθείς για τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 τέθηκε η νομική βάση για περαιτέρω μείωσή του με τους κατάλληλους τρόπους, εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις. Η βασικότερη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα - που το πέτυχε το 2013. “Περιμένουμε να τελειώσει η αξιολόγηση της τρόικας, ώστε στο Eurogroup να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας. Υπενθύμισε δε ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις, μεταξύ των οποίων, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ή/και η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων. “Πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι και όταν ξεκινήσει η πραγματική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους να είμαστε έτοιμοι γι να βάλουμε στο τραπέζι καλές ιδέες”, κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.