Citigroup: Βγάζει την Ελλάδα εκτός ευρώ το 2014…

Προειδοποιεί την Ευρωζώνη με υποβαθμίσεις η Citi, με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα δύο με τρία έτη, με τους αναλυτές να συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ενδεχομένως να εγκαταλείψει το ευρώ.

Σίγουρα θα υποβαθμιστεί η Ισπανία και το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τη Citi, θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβαθμίσεις για την Ελλάδα, αλλά υπονομεύει και όλες τις χώρες-μέλη του ευρώ. Μάλιστα, αναμένει χαμηλή ανάπτυξη για τις περισσότερες οικονομίες της περιφέρειας, με αύξηση τους χρέους το 2013 με 2014.

Η Citigroup, σε σημερινή της έκθεση, αναφέρει ότι μακροπρόθεσμα το ελληνικό πρόγραμμα θα παραμείνει εκτός τροχιάς και το χρέος δεν θα είναι πλέον βιώσιμο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης, πιθανότατα στο α΄εξάμηνο του 2014.

Επιπλέον, τα κόστη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι πιθανό να επιβαρυνθούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί και όχι το ESM.

Οι συμβουλές των αναλυτών για να σωθεί το ευρώ είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, η αναδιάρθρωση του χρέους της στις χώρες που το χρέος πιθανόν κρίνεται μη βιώσιμο, ίσως σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρο και ενδεχομένως, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβενία

Σχετικά με την Πορτογαλία, η επενδυτική τράπεζα αναμένει υποβάθμιση της τα επόμενα 2-3 τρίμηνα, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης, ενώ θύμα υποβάθμισης θα πέσει και η Γαλλία. Τέλος, αναμένει ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, τουλάχιστον κάποιος οίκος αξιολόγησης θα υποβαθμίσει την Ισπανία.