Κρούγκμαν: Το ευρώ είναι ζουρλομανδύας

Ως ένα... ζουρλομανδύα περιγράφει το ευρώ ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν και επικρίνει ακόμη μια φορά τη συνταγή της λιτότητας και της Γερμανίας.

Μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιόφωνο RTE, ο Κρούγκμαν σημείωσε ότι η πολιτική της λιτότητας και η "επιχείρηση" που λέγεται ευρώ, λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο προς το συμφέρον της Γερμανίας και σε βάρος της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε, οι χώρες της λιτότητας πρέπει να διαμαρτυρηθούν δυναμικά για την οικονομική ύφεση που έφεραν τα προγράμματα διάσωσης και τόνισε ότι είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι απουσιάζει ένας συνασπισμός των οφειλετών χωρών, οι οποίες θα έπρεπε να πουν "Κοιτάξτε, κάνουμε ότι μπορούμε, αλλά κόψτε κάτι και σεις".

"Το ευρώ είναι ένας ζουρλομανδύας κι έτσι υπάρχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών, αλλά ακόμη και μία μικρή χαλάρωση μπορεί να σημαίνει λιγότερο άσχημες συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους", σημειώνει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος.

"Μία κατάσταση στην οποία το ευρώ λειτουργεί αποκλειστικά προς το συμφέρον της Γερμανίας είναι μια κατάσταση που θα χειροτερεύσει", σημείωσε.