Αποχωρήσεις και αλλαγές στο ΤΧΣ ενόψει ανακεφαλαιοποίησης

Αποχωρήσεις αλλά και αφίξεις σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής αφενός λόγω της εμπλοκής του ονόματος της επικεφαλής του κ. Αναστασίας Σακελλαρίου στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αφετέρου λόγω της επικείμενης αλλαγής στον καταστατικό νόμο του Ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, προ ημερών αποχώρησαν υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους από το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κ.  Ευτυχία Μιχαηλίδου (η οποία είχε αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Γ. Μέργο), αλλά και ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ευθύμιος Γκατζώνας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η παραίτηση του κ. Γκατζώνα αποτέλεσε προσωπική απόφαση και  σχετίζεται με τις επικείμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ η παραίτηση της κ.  Μιχαηλίδου ζητήθηκε από τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα. Και στις δύο περιπτώσεις έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αντικατάστασης.

Όπως επιβεβαίωσε και χθες μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάϊ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας η νομοθετική ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση θα προβλέπει ότι η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών για αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, που ελέγχονται από το ΤΧΣ, μπορεί να ορίζεται με όρους αγοράς, δηλαδή με τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές.

Με την παραπάνω διάταξη -που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες-εκτιμάται ότι θα παρασχεθεί η νομική κάλυψη που ζητούν μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ προκειμένου να υπογράψουν απόφαση με την οποία το Ταμείο θα αποδεχθεί να καλύψουν ιδιώτες επενδυτές την αύξηση της Eurobank σε τιμή που θα είναι χαμηλότερη της τιμής κόστους (1,26 ευρώ ανά μετοχή) που έχει το ΤΧΣ.

Το θέμα προκάλεσε σοβαρές τριβές στο Ταμείο και οι αποχωρήσεις μελών του Γενικού Συμβουλίου σχετίζονται και με το ζήτημα αυτό.

Εξάλλου, δημοσιεύθηκε χθες το απόγευμα στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για τον διορισμό του κ. Wouter Devriendt στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο Ολλανδός κ. Devriendt θα καταλάβει τη θέση που έμεινε κενή στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ μετά την παραίτηση του κ. Αν. Μπερούτσου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για στέλεχος με μεγάλη τραπεζική εμπειρία  και θητεία στην Amsterdam Trade Bank, στην Belfius, στη Fortis και στην ABN AMRO.