Στουρνάρας: Ο Σόιμπλε μου είπε “Γιάννη, ξέχνα το”…

Έντονα επικριτικός απέναντι στην τρόικα εμφανίζεται σε δηλώσεις του στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ αποκαλύπτει και τις συζητήσεις του με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως ενώ η Αθήνα μπορεί να συνεχίσει την εφαρμογή των υπαρχουσών μεταρρυθμίσεων, οι φιλοδοξίες για επιπλέον νομοθετικά μέτρα μάλλον θα πρέπει να εγκαταλειφθούν. “Η πλειοψηφία (σ.σ. στη Βουλή) είναι πολύ μικρή. Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν”, τονίζει.

Αίσθηση προκαλεί εξάλλου η δήλωσή του ότι οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υιοθετούν μία “μαξιμαλιστική προσέγγιση” όταν βρίσκονται στην Αθήνα, η οποία τρομοκρατεί τόσο τις χρηματαγορές, όσο και τις εγχώριες εταιρείες, και θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας.

“Κατά την περίοδο που ήταν εδώ, οι αγορές ήταν πολύ αδύναμες. Το βλέπαμε ακόμα και στους τζίρους των μαγαζιών. Οι άνθρωποι τρομάζουν όταν η τρόικα είναι εδώ. Αυτό πρέπει να αλλάξει”, παρατηρεί.

Αναφερόμενος στις πιέσεις της τρόικας να αλλάξει η νομοθεσία σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει: “Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές πελατειακές σχέσεις, μέχρι τώρα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν αλλάξει, και πολλά πράγματα που θα έπρεπε να αλλάξουν. Τώρα, αν φέρουμε στη Βουλή ένα τέτοιο θέμα την ώρα που η ανεργία είναι στο 27%, δε θα περάσει. Είναι τόσο απλό”.

Ενδιαφέρον έχει και η παραδοχή του Γιάννη Στουρνάρα ότι δέχθηκε πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και συγκεκριμένα από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν, να ζητήσει από τους ηγέτες της Ευρωζώνης να δεχθούν ένα “κούρεμα” στο χρέος της Ελλάδας που προκύπτει από τα πακέτα διάσωσης.

“Ο Πόουλ και η Λαγκάρντ είπαν ότι έπρεπε να πάρω το μέρος τους. Τους είπα, εντάξει, αλλά αν έρθω με το μέρος σας, αυτό πράγματι θα βοηθούσε πραγματικά την Ελλάδα, είναι όμως κάτι που είναι εντελώς πέρα από κάθε συζήτηση. Ο Σόιμπλε μου είπε, “Γιάννη, ξέχασέ το”. Άρα δεν μπορεί να γίνει, άρα τι μπορώ να κάνω;”, διερωτάται ο υπουργός.