2014: 18,5 εκατ. τουρίστες και έσοδα 13 δισ. ευρώ

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), πραγματοποιήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη για θέματα τουρισμού.

Η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι το 2013 ήταν μια πολύ καλή χρονιά και τα πρώτα μηνύματα για το 2014 είναι θετικά και ενθαρρυντικά ότι θα έχουμε περισσότερα έσοδα και θέσεις εργασίας που θα δώσουν πνοή στην οικονομία.

Χαρακτήρισε δε το 2014 χρόνια ευθύνης και κάλεσε τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα του τουρισμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους. "Να σεβόμαστε τους νόμους, να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη, τη μαύρη εργασία, να δείξουν εμπιστοσύνη στους Έλληνες εργαζόμενους", ζήτησε η κ. Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μια σταθερά ανοδική τροχιά στον τουρισμό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε ότι το 2013 είχαμε 17,8 εκατ. αφίξεις και 12,5 δισ. άμεσα έσοδα, σημειώνοντας ότι "το 2014, υπό την προϋπόθεση πολιτικής σταθερότητας, θα έχουμε νέα ρεκόρ στον τουρισμό", και είπε ότι ο στόχος είναι το 2021 να έχουμε 24 εκατ αφίξεις, 48 δισ. συνολικά έσοδα και 300.000 θέσεις εργασίας.

Ειδικά για το 2014, εκτίμησε ότι οι αφίξεις θα είναι περισσότερες από 18,5 εκατ., τα άμεσα έσοδα 13 δισ., και τα συνολικά περισσότερα από 35 δισ., ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι περίπου 50.000.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που μετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε ότι η αύξηση του τουρισμού το 20141 θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση, για πρώτη φορά, της ανεργίας, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι μελετάται η λειτουργία από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ για τους 30 πιο σημαντικούς σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Στη σύσκεψη μετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση για την αναβολή της επίσκεψης της ομάδας που ελέγχει την τρόικα απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι για αυτό. "Τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο τις στείλαμε και περιμένουμε να έρθουν την επόμενη εβδομάδα, ίσως" σημείωσε.

Επίσης για τη νέα χρονιά είπε πως αν το παρελθόν αποτελεί δείκτη για το μέλλον, "το 2013 πήγε πολύ καλά και το ίδιο θα πάει και το 2014".